ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Λακκωμάτων: οι εργασίες ξεκίνησαν

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Λακκωμάτων: οι εργασίες ξεκίνησαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2021, 23:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο Λακκωμάτων, επί της οδού Μολοσσών, είναι κυρίως ένας αστικός χώρος πρασίνου, με έντονες κλίσεις, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι εγκαταλελειμμένος και κατ’ επέκταση μη λειτουργικός.

Με χρηματοδότηση κυρίως από το «Πράσινο Ταμείο», στο οποίο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, το πάρκο αυτό έχει την ευκαιρία να γίνει όντως… πάρκο.

Ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του πάρκου που συνδέεται και την ενοποίησή του με το γειτονικό πάρκο του Κουραμπά, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ (με ΦΠΑ), έγινε πέρσι τον Ιανουάριο. Η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία «ΓΙΓΕΚΑΤ ΑΤΕΕ-Λάμπρης Ιωάννης» ήρθε μόλις πριν από δύο μήνες. Το κόστος της σύμβασης (με την έκπτωση που έδωσε η κοινοπραξία) ανέρχεται σε 505.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Η εγκατάσταση του εργοταξίου έγινε πριν από λίγο καιρό, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει από το πράσινο. Αγριοσυκιές και βάτα απομακρύνονται, ενώ υλοτομούνται και ψηλά και γηραιά πεύκα, που λόγω και της κλίσης του εδάφους, ο κίνδυνος πτώσης τους ήταν υπαρκτός. Εξάλλου, στο παρελθόν, λόγω ανέμων, έχουν σπάσει αρκετές φορές μεγάλα κλαδιά δέντρων, ενώ έχουν πέσει ακόμα και δέντρα.

Tα δέντρα που απομακρύνθηκαν, θα αντικατασταθούν με νέα είδη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο πάρκο Λακκωμάτων θα δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο σκύλων, ένα υπαίθριο καθιστικό που θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης και ξεκούρασης και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο για την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Θα γίνει δε κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και κατασκευή περίφραξης με διαπλάτυνση της εισόδου επί της οδού Μολοσσών, ενώ προβλέπεται και εγκατάσταση φωτισμού.

Το πάρκο Λακκωμάτων θα ενοποιηθεί με το πάρκο Κουραμπά. Η ενοποίηση αυτή θα γίνει με την κατασκευή σκάλας μπροστά από το διατηρητέο κτίριο της Φιλαρμονικής (πρώην μαιευτήριο). Με την ίδια εργολαβία, θα γίνουν και παρεμβάσεις στο πάρκο Κουραμπά, που αφορούν τη διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς, συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρου καθιστικού στο κομμάτι που γειτνιάζει με τη λεωφόρο Δωδώνης. Η παιδική χαρά του Κουραμπά είχε ανακατασκευαστεί πριν από έξι χρόνια με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το έργο της ανάπλασης του πάρκου Λακκωμάτων-Κουραμπά πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Επιτέλους! Ένας χώρος εγκαταλειμμένος για πάρα πολλά χρόνια θα μπορέσει να γίνει λειτουργικός (και ανταποδοτικός) για τους δημότες. Τελευταία είχε μετατραπεί σε πάρκο-σκύλων, χωρίς κανένα έλεγχο ή σχετική απόφαση. Ο μοναδικός ελεύθερος χώρος της περιοχής (καθώς στο απέναντι σχολείο η αυλή κλειδώνει) δεν ήταν διαθέσιμος για τα παιδιά.. Ας ελπίσουμε η οριοθέτηση του χώρου για σκύλους να γίνει με αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές και να μην μείνει η αναπλαση στο γκρέμισμα του τοίχου και στο κόψιμο δένδρων.. Ο χώρος πρέπει να αποδοθεί πρώτιστα στα παιδιά και στους κατοίκους της περιοχής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back