Η γεωπολιτική της τεχνητής νοημοσύνης θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας μεγάλης συνόδου κορυφής στη Γαλλία, όπου παγκόσμιοι ηγέτες, στελέχη και εμπειρογνώμονες θα δώσουν υποσχέσεις για την καθοδήγηση της ανάπτυξης της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας.
Αρχηγοί κρατών και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επικεφαλής επιχειρήσεων τεχνολογίας και ερευνητές συγκεντρώνονται στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που συνδιοργανώνουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Στόχος της εκδήλωσης είναι να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να ωφεληθούν όλοι, περιορίζοντας παράλληλα τους αμέτρητους κινδύνους της τεχνολογίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετέχει, μαζί με αξιωματούχους και διευθύνοντες συμβούλους από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και της Google Σούνταρ Πιτσάι.
Ο Έλον Μασκ και ο ιδρυτής της DeepSeek Λιανγκ Γουενφένγκ έχουν προσκληθεί, αλλά δεν είναι σαφές αν θα παρευρεθεί κάποιος από τους δύο.
Τι διακυβεύεται;
Πάνω από δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του ChatGPT, η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να κάνει εκπληκτικές προόδους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η τεχνολογία που τροφοδοτεί τα πολυχρηστικά chatbots μεταμορφώνει πολλές πτυχές της ζωής με την ικανότητά της να παράγει υψηλής ποιότητας κείμενο, εικόνες ή βίντεο ή να εκτελεί σύνθετες εργασίες.
Η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στο Παρίσι, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να υποβάλλει έκθεση σχετικά με τους πιθανούς ακραίους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού.
Αλλά αυτή τη φορά οι διοργανωτές επεκτείνουν τη συζήτηση σε περισσότερες χώρες και διευρύνουν τη συζήτηση σε μια σειρά άλλων θεμάτων που σχετίζονται με την ΤΝ. Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, αυτή η σύνοδος κορυφής δεν θα παράγει δεσμευτικό κανονισμό.
Ευσεβείς πόθοι
Σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν, οι διοργανωτές προσπαθούν να πείσουν τις χώρες να υπογράψουν μια κοινή πολιτική διακήρυξη που θα συγκεντρώνει δεσμεύσεις για μια πιο ηθική, δημοκρατική και περιβαλλοντικά βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν σε ένα τέτοιο μέτρο.
Ένας άλλος μεγάλος στόχος είναι η εξασφάλιση μιας συμφωνίας για μια σύμπραξη δημοσίου συμφέροντος για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Παρίσι επιδιώκει να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών ομάδων, η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, λογισμικό και άλλα εργαλεία ανοικτού κώδικα για «αξιόπιστους» φορείς Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.
Η ομάδα του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει για την επιθυμία του να κάνει τις ΗΠΑ «παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνητής νοημοσύνης», αξιοποιώντας τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει για να τροφοδοτήσει την ενεργοβόρα τεχνολογία.
Παράλληλα, προχώρησε στην απόσυρση των ΗΠΑ -και πάλι- από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ανακάλεσε το εκτελεστικό διάταγμα του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις προστατευτικές διατάξεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Τραμπ τις αντικαθιστά με τη δική του πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της Αμερικής με τη μείωση των ρυθμιστικών φραγμών και τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς «ιδεολογικές προκαταλήψεις».
H συμμετοχή της Κίνας
Ο Σι Τζινπίνγκ στέλνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκουοκίνγκ, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σε ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου, μια κίνηση που θέλει την Κίνα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κυκλοφορία του DeepSeek τον περασμένο μήνα εξέπληξε τον κόσμο λόγω της ικανότητάς του να ανταγωνίζεται δυτικούς παίκτες όπως η ChatGPT. Επίσης, κλιμάκωσε την ευρύτερη γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για την τεχνολογική υπεροχή.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι το DeepSeek ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για την αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας και ο σύμβουλός του για θέματα τεχνητής νοημοσύνης Ντέιβιντ Σακς κατηγόρησε το DeepSeek ότι εκπαίδευσε το μοντέλο του σε κλεμμένα δεδομένα του OpenAI. Η εφαρμογή DeepSeek chatbot αντιμετωπίζει τώρα έρευνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγορεύσεις στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.
Ωστόσο, η άνοδος της DeepSeek, η οποία κατασκεύασε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα σε ένα κλάσμα του κόστους και με λιγότερα τσιπ, θέτει επίσης τα συμφέροντα της Κίνας σε ευθυγράμμιση με εκείνα της Γαλλίας.
Ευρωατλαντικές εντάσεις
Μια άλλη σύγκρουση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις Βρυξέλλες, οι οποίες αποτελούν εδώ και καιρό αγκάθι για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας αντιμονοπωλιακές κυρώσεις σε εταιρείες όπως η Google, η Apple και Meta.
Ο Τραμπ ξέσπασε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον περασμένο μήνα με «πολύ μεγάλα παράπονα» για τα πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της ΕΕ, αποκαλώντας τα φόρο στις αμερικανικές εταιρείες.
Πιο πρόσφατα, ο κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη συνάντησε την αντίσταση των εταιρειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε πρόσφατα έναν μη δεσμευτικό «κώδικα πρακτικής» για τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο κορυφαίος λομπίστας της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, δεν θα υπογράψει.