Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρέμβαση για προστασία περιβάλλοντος και πρώτης κατοικίας

Εικόνα του άρθρου Παρέμβαση για προστασία περιβάλλοντος και πρώτης κατοικίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2020, 18:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από δυο μεριές προσπαθεί να πιέσει την περιφερειακή αρχή Ηπείρου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Ζητά έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού περιβαλλοντικής νομοθεσίας» συνοδεία ψηφίσματος αλλά και για έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της α’ κατοικίας

Η περιφερειακή παράταξη είναι σαφέστατα κατά του «περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου, θέτοντας και το ζήτημα της κατάθεσης σε «μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας», μετά από μια διαβούλευση μόλις 14 ημερών. Επικαλείται δε και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας.

Όπως σημειώνεται, το νομοσχέδιο καταργεί τον έλεγχο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, δέχεται τη θεώρηση του περιβάλλοντος ως «χρήση γης» και όχι ως προστατευτέου αντικειμένου και προτείνει τη μετάβαση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από ένα συμμετοχικό σύστημα διοίκησης σε ένα σύστημα κρατικής δομής και ισχύος, σε αντίθεση με την τρέχουσα διεθνή πρακτική.

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακυρώνει στην πράξη τη διαδικασία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ειδικά για τα μεγάλα οχλούντα έργα και διαλύει τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών μετατρέποντας τους ελάχιστους υπαλλήλους που είχαν σε υπαλλήλους ενός νέου νομικού προσώπου που εξαρτάται από τον Υπουργό. Ταυτόχρονα οι τοπικές κοινωνίες - με τα καλά τους και τα κακά τους - παραμένουν θεατές» τονίζεται.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αίρεται στα τέλη Απριλίου, το «Κοινό των Ηπειρωτών» καταθέτει πρόταση ψηφίσματος. «Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο σε μια χώρα που επί χρόνια, σχεδόν ο ένας στους τρείς πολίτες ήταν άνεργος και χωρίς εισοδήματα, λόγω των σκληρών μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Πολύ περισσότερο σήμερα, όταν λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού οι δείκτες της ανεργίας  άρχισαν να ανεβαίνουν με τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες απολύσεις, με τους υποαπασχολούμενους, αλλά και με εργαζόμενους που παίρνουν ψίχουλα αντί κανονικού μισθού, η κυβέρνηση να προχωράει σε τέτοιου είδους επιλογές» τονίζει.

Η παράταξη προτείνει να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον για ένα έτος όπως και να επεξεργαστεί η κυβέρνηση άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back