ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παράθυρο διαλόγου για το παλιό Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Παράθυρο διαλόγου για το παλιό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2021, 18:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον δρόμο της συναίνεσης προσπαθεί να ακολουθήσει αυτή τη φορά η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στο θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Η παραχώρηση (μίσθωση) του ακινήτου στον Δήμο Ιωαννιτών από την ΕΤΑΔ Α.Ε. είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ελλείψει όμως σχεδίου, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Μπορεί ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ να ζήτησε το κτίριο για τη στέγαση Δημαρχείου και υπηρεσιών του και μπορεί η ΕΤΑΔ να το παραχώρησε για αυτόν τον σκοπό, αλλά η πιθανότητα να μετατραπεί το ακίνητο αυτό σε Δημαρχείο είναι πολύ μικρή. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Αντώνης Μπέζας, σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο σκοπός της αξιοποίησης του κτιρίου. Το τι μέλλει γενέσθαι, παραμένει άγνωστο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ελισάφ αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή των επικεφαλής όλων των παρατάξεων, οι οποίοι θα κληθούν σε μια διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση, μόλις ο Δήμος Ιωαννιτών πάρει στα χέρια του την τελική απόφαση της ΕΤΑΔ. Ο δήμαρχος δεν έκρυψε ότι ο πιο δύσκολος δρόμος είναι η αξιοποίηση του χώρου αυτού.

«Για την αξιοποίηση του χώρου αυτού δεν χωρούν μικροψυχίες. Το κτίριο θα ανήκει στους πολίτες και όχι στον δήμαρχο ή την δημοτική αρχή. Όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Περιμένουμε το τελικό κείμενο της απόφασης το οποίο θα συζητήσουμε με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και στη συνέχεια θα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο» ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων ξεκαθαρίζοντας ότι στην προσπάθεια που θα γίνει θα έχει διακριτό ρόλο το Πανεπιστήμιο, όπως εξάλλου είχε συζητηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Όλα αυτά ο κ. Ελισάφ τα είπε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κρατούν προς το παρόν ήπιους τόνους.

Ο Θωμάς Μπέγκας από την «Ενότητα Πολιτών» αναγνώρισε την επιτυχία της δημοτικής αρχής όσον αφορά το αποτέλεσμα της διεκδίκησης του ακινήτου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία έθεσε τον εαυτόν της και την παράταξη στη διάθεση της δημοτικής αρχής για διάλογο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι είναι λανθασμένη η επιλογή να μετατραπεί σε δημαρχείο, ενώ ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο το Πανεπιστήμιο και υποστήριξε ότι θέση της παράταξής του είναι η αξιοποίηση για πολιτιστική χρήση.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας εμφανίστηκε κι αυτός συναινετικός. «Μέσα από την συζήτηση θα καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση. Η παράταξή μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας αποτελεί την ιδανικότερη λύση για το δημαρχείο», είπε. Την πεποίθηση ότι μέσα από τον διάλογο θα βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την πόλη εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back