Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα συμπαρέσυραν και τον πληθωρισμό που παρουσίασε μικρή άνοδο 3,1% τον Μάρτιο από 3% τον Φεβρουάριο, 3,1% τον Ιανουάριο και 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024.
Oι 10 χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη
Η Ελλάδα κατέγραψε τον ένατο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αφού οι αυξήσεις στα τρόφιμα συμπαρέσυραν και τον πληθωρισμό που παρουσίασε μικρή άνοδο 3,1% τον Μάρτιο από 3% τον Φεβρουάριο, 3,1% τον Ιανουάριο και 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024
Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού σημείωσε αύξηση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ανεβαίνοντας στο 1,7% από 0,4% τον Φεβρουάριο.
Σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε στον ρυθμό ανόδου των τιμών στην ενέργεια με τον σχετικό δείκτη στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 0,2% από 1,6% τον Φεβρουάριο.
Στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% τον Μάρτιο του 2025, από 2,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0,2% τον Φεβρουάριο).