Τα τοξικά «χημικά για πάντα» PFAS που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αποτελούν μια επικίνδυνη πηγή χημικής ρύπανσης, η οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα, απειλεί το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία καθώς η νεοεμφανιζόμενη βιομηχανία αναπτύσσεται.
Η πολύπλευρη, αξιολογημένη από εμπειρογνώμονες μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ελάχιστα ερευνημένη και μη ρυθμιζόμενη υποκατηγορία PFAS που ονομάζεται bis-FASI και χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ανησυχητικά επίπεδα των χημικών ουσιών στο περιβάλλον κοντά σε εργοστάσια παραγωγής, σημείωσαν την παρουσία τους σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσαν ότι φαίνεται να είναι τοξικές για τους ζωντανούς οργανισμούς και ανακάλυψαν ότι τα απόβλητα από μπαταρίες που απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. Οι συγγραφείς βρήκαν επίσης bis-FASIs σε υγρά που διέρρευσαν από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 16.000 ανθρωπογενών ενώσεων που χρησιμοποιούνται συχνότερα για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «χημικές ουσίες για πάντα» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχει διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται στον άνθρωπο.
Οι χημικές ουσίες συνδέονται με καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές παθήσεις, παθήσεις του θυρεοειδούς, πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων αντί των τοξικών χημικών ουσιών για την τεχνολογία καθαρής ενέργειας, όπως οι μπαταρίες και οι ανεμογεννήτριες, καθώς προχωρά η μετάβαση.
Το έγγραφο σημειώνει ότι υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα για τα απόβλητα μπαταριών PFAS στο τέλος του κύκλου ζωής τους και η συντριπτική πλειονότητα καταλήγει σε δημοτικές χωματερές, όπου μπορεί να διαρρεύσει σε υδάτινες οδούς, να συσσωρευτεί τοπικά ή να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν πώς η έκθεση σε PFAS επηρεάζει τους ανθρώπους, και ακόμη λιγότερα είναι γνωστά για τα bis-FASIs συγκεκριμένα.
Η μελέτη σημείωσε προηγούμενες έρευνες ότι οι bis-FASI μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αν και μόλις το 5% των μπαταριών λιθίου ανακυκλώνεται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 8 εκατ. τόνους αποβλήτων μπαταριών μέχρι το 2040, εάν η ανακύκλωση μπαταριών δεν αυξηθεί δραματικά ανάλογα με τη ζήτηση.
Δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγα τοξικολογικά δεδομένα για το bis-FASI, η μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις στα ασπόνδυλα και στα ψάρια ζέβρα. Διαπίστωσε επιδράσεις σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει τοξικότητα σύμφωνη με άλλες ενώσεις PFAS που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνες.
Με πληροφορίες από Guardian, Verge