Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστήμιο στην εποχή της οικονομικής «ξηρασίας»

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο στην εποχή της οικονομικής «ξηρασίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2017, 11:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλο και μειώνεται το ενεργητικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δεινή οικονομική θέση στην οποία «εγκλωβίζονται» τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από το 2009 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με βάση τον ισολογισμό της εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας) είχε ενεργητικό 2,085 εκατ. ευρώ το 2009 και το 2015, είχε πέσει στο 1,531 εκατ. ευρώ.

Σε μείωση βρίσκονται και τα ίδια κεφάλαια, στο ίδρυμα: Από 81.490 ευρώ το 2009, το 2015 ήταν 32.009.To 2013, τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχει ισολογισμός της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην έρευνα του ΙΟΒΕ, παρουσιάζει παθητικό. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια οι πρυτανικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν "ανέπαφη" τη φοιτητική μέριμνα, παρά τη συνεχή μείωση, τόσο των ίδιων κεφαλαίων, όσο και την ακόμα μεγαλύτερη των κρατικών επιχορηγήσεων. Εντυπωσιακό σε αυτό το κομμάτι, είναι το στοιχείο ότι σε ελάχιστες χώρες, κυρίως του πρώην "ανατολικού μπλοκ", η κρατική επιχορήγηση δεν κρατάει τη "μερίδα του λέοντος" στην πανεπιστημιακή χρηματοδότηση.

Ένα θετικό, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει πολλά open course μαθήματα, με κριτήριο τη συμμετοχή στο Opencourses. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει 356 μαθήματα εκεί. Ωστόσο, δεν φαίνεται στην έρευνα εάν σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα και μαθήματα εξ αποστάσεως του Οικονομικού τμήματος, κάποια εκ των οποίων έχουν καταργηθεί ως (τουλάχιστον) ασύμβατα με τη φύση της σχολής, αλλά και του ακαδημαϊσμού γενικότερα.  


όλη η έρευνα, είναι διαθέσιμη εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back