Λίγες ώρες μετά τη συζήτηση του θέματος για τις φοιτητικές κατοικίες στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου παρενέβησαν και φοιτητές-τριες, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έσπευσε να ανακοινώσει ότι καλύφθηκαν όλα τα αιτήματα στέγασης παλιότερων φοιτητών-τριών σε Γιάννενα και Άρτα.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν είναι αυτονόητο, αλλά αποτελεί καρπό συστηματικής δουλειάς, ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων χώρων και της νέας φιλοσοφίας που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια στη λειτουργία των φοιτητικών κατοικιών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το ίδρυμα σημειώνει επίσης ότι «κανένα αίτημα που πληροί τα κριτήρια δεν μένει χωρίς απάντηση» και ότι «η φετινή επίδοση επιβεβαιώνει ότι ένας στόχος που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ανέφικτος έχει πλέον γίνει σταθερή πρακτική: κάθε φοιτητής και κάθε φοιτήτρια που δικαιούται στέγαση, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, να βρίσκει θέση». Για τον κανονισμό, το ίδρυμα έχει δεχθεί κριτική και αντιδράσεις από τον φοιτητικό σύλλογο των ενοίκων στις κατοικίες.
Στη μακροσκελή της ανακοίνωση η πρυτανική αρχή (πρώτη στη νέα θητεία) αναφέρει επίσης ότι με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, «ενισχύθηκε η κοινωνική διάσταση της διαδικασίας αξιολόγησης» και ότι έπεται ανακαίνιση των κτιρίων στη Δουρούτη, με το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας.
«Οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ήδη ξεκινήσει στο Κεντρικό Κτίριο Α’, σηματοδοτώντας μια σημαντική επένδυση στις υποδομές και στην ποιότητα ζωής των φοιτητών και των φοιτητριών» αναφέρει το ίδρυμα.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρεται ακόμα στις «υποτροφίες αριστείας» που χορηγεί, καθώς και τη θεσμοθέτηση του «Βραβείου Άριστων Ακαδημαϊκών Επιδόσεων» για την «υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση» μεταξύ των ενοίκων.
Σημειώνεται ότι η περιφερειακή αρχή κάλεσε το ίδρυμα να αναλάβει δράση στο νέο προγραμματικό πλαίσιο, για την κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών.
Μπορεί η κάλυψη όλων των αιτημάτων να είναι σημαντική, αλλά, όπως αναγνωρίζει και το πανεπιστήμιο, το πρόβλημα της στέγασης είναι γενικό και συνήθως, οι ανάγκες υπερβαίνουν το όριο των δικαιούχων. Τα οικονομικά όρια σε ένα κράτος που χρηματοδοτείται πρωταρχικά από τη γενική και υψηλή φορολογία, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες