ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πανδημικό» τηλε-συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου «Πανδημικό» τηλε-συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2020, 19:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα Γιάννενα βρίσκονται στο «κόκκινο» πια του υγειονομικού χάρτη για την εξάπλωση του κορονοϊού, και η κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο κατάφερε, μετά από επτά μήνες, να κάνει την πρώτη του τηλεδιάσκεψη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να διατυπώνει τη θέση ότι το επίπεδο «4» ήρθε ως συνέπεια των αυξημένων κρουσμάτων σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένους του Γηροκομείου των «Ζωσιμάδων»), και στις βιομηχανίες τροφίμων και στους «αλλοδαπούς που δουλεύουν εκεί», όπως και της μεγάλης πίεσης που δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τις τρεις κλινικές των 52 κλινών για covid-19 να έχουν μια πληρότητα 90%.

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Ελισάφ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί καθυστερημένης έλευσης του επιπέδου «4» (και του ιδιόμορφου lockdown) λόγω των ξενοδόχων και της επισκεψιμότητας τις προηγούμενες μέρες. «Η συνωμοσιολογία οργιάζει σε αυτόν τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ούτε από τον δήμαρχο ούτε από τον περιφερειάρχη ή από κάποιον βουλευτή, αλλά από την επιστημονική επιτροπή». Αρνήθηκε επίσης και ισχυρισμούς που τον καταγγέλλουν ότι ο ίδιος έχει στοχοποιήσει ομάδες πολιτών. 

«Δεν στοχοποίησα καμία ομάδα πληθυσμού για την διάδοση της πανδημίας. Η χαλαρότητα που ακολούθησε την πρώτη φάση της πανδημίας, το γεγονός ότι η πόλη έχει μεγάλο αριθμό νέων, οι πολλαπλές κοινωνικές εκδηλώσεις, ο συνωστισμός σε ορισμένους χώρους εστίασης, είναι στοιχεία που συντέλεσαν στην αύξηση κρουσμάτων. Επισήμανα ότι υπήρξε πρόβλημα στις βιομηχανίες τροφίμων. Δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος, ούτε έχει δικαιοδοσία να ελέγξει τις βιομηχανίες για την τήρηση ή μη των μέτρων» είπε. 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται να λειτουργήσει και 4η κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπως και να μετατραπεί τμήμα του πολυδύναμου κέντρου στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σε μια κλινική για ασθενείς με ήπια συμπτώματα covid-19, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Δήμο, ο κ. Ελισάφ μίλησε ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που ενδείκνυνται: μέτρα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, τηλεργασία, αποφυγή συνωστισμού σε υπηρεσίες, τηλεφωνική γραμμή για παροχή στήριξης πολιτών, κάλυψη δωρεάν μοριακών τεστ σε εργαζόμενους του Δήμου μετά από οδηγίες θεράποντα γιατρού κ.λπ. 

Για τις σχολικές μονάδες, εκτίμησε ότι «λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», ενώ στο επίπεδο του πολιτισμού, ανέφερε ότι το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσουν βιντεοσκοπημένες εκδηλώσεις αλλά και ζωντανές παραγωγές μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, για το «πακέτο» στήριξης των επιχειρήσεων, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αργότερα, ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι τα μέτρα «δεν αποτελούν έκφραση βολανταρισμού» αλλά «θα παρθούν βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου».  

Ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», στην τοποθέτησή του, εκτίμησε ότι «όσο κι αν θέλουμε να επικαλούμαστε την ατομική ευθύνη, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά στη διαχείριση της πανδημίας». Επανέφερε την πρότασή του να υπάρξει θεσμική συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων κι άλλους φορείς για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Ο κ. Ελισάφ έδωσε την απάντηση ότι η Ιατρική Σχολή, ως εκπαιδευτικός φορέας, δεν έχει κανέναν λόγο, ενώ είπε ότι τα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν κάνουν καμία επίσημη ενημέρωση με άνωθεν εντολή, περιγράφοντας μια κατάσταση που δεν ευνοεί μια θεσμική συνεργασία.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη έκρινε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως θερμομετρήσεις στα σχολεία, εμβολιασμό των δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών για εποχική γρίπη.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» εκτίμησε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να διεκδικεί πόρους από την κυβέρνηση για την υλοποίηση καίριων παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο και έδωσε έμφαση στην ανάγκη πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία.

Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε ότι πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει έλεγχος στις εταιρίες καθαριότητας με τις οποίες συνεργάζεται ο Δήμος. Ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» ζήτησε να σταματήσουν τα ημίμετρα από τη δημοτική αρχή.

Ο Νίκος Γκόντας από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», όπως ήταν αναμενόμενο, είπε ότι «η δημοτική αρχή κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» και ο  Άρης Μπαρτζώκας από τα «Γιάννενα Τώρα» μίλησε για εφαρμογή όλων των κανονισμών «που προέρχονται από την κυβέρνηση η οποία περιβάλλεται από αρμόδιο προσωπικό» και, με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΥΑΙ, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΙ θα προχωρήσει σε μη προσαύξηση ληξιπρόθεσμων από τώρα μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back