ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανδημία… σχετικότητας

Εικόνα του άρθρου Πανδημία… σχετικότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2021, 16:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής των Ιωαννίνων δεν αποφορτίζεται και, με δεδομένο το γεγονός ότι οι επίσημες ενημερώσεις είναι κυρίως γενικόλογες αναφορές και όχι επίσημες, δεδομένες αποφάσεις, δημιουργούνται και σενάρια.

Το ενδεχόμενο «έκτακτων μέτρων» για παράδειγμα, ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε αποκλείεται, αλλά και κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι ακριβώς σημαίνουν «έκτακτα μέτρα». Η Κάλυμνος είναι μεν ένα παράδειγμα, αλλά είναι νησί και όχι ηπειρωτικός νομός.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης προσπάθησε να επισείσει την προσοχή υπευθύνων και πολιτών. Το έκανε με κάπως συζητήσιμο τρόπο, καθώς ανέφερε: «Έψαξα από χτες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί, πώς είχαμε πάλι 45 και ανακάλυψα ότι τα 23 από τα 45 ήταν από τη δομή του Κατσικά» και τα υπόλοιπα, εντοπίζονται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών.

«Κάνω έκκληση, πρώτα σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή της Κατσικάς, γιατί αυτό έχει συμβεί 2-3 φορές τελευταία, όπως και παλιότερα από την Κιβωτό του Κόσμου, να λάβουν τα πρέποντα μέτρα», τόνισε. «Δεν μπορεί κάποιες κοινωνίες μικρές, όπως είναι των μεταναστών ή τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου, να τα αφήνουν ώστε να μεταφερθεί σε όλους το πρόβλημα. Ειδικά για τον Κατσικά, δεν έχω δει να δημιουργούν τους όρους για να μπει αυτός ο κόσμος σε μια ειδική καραντίνα», είπε, επακριβώς.

Τυπικά ωστόσο, οι προσφυγικές δομές τύπου Κατσικά είναι κλειστές, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχύουν βάσει των πιο πρόσφατων ΦΕΚ. Στη σχετική ερώτηση, ο κ. Καχριμάνης είπε «εγώ βλέπω τώρα αν είναι κλειστές ή όχι».

Πάντως, είναι λίγο απίθανο να εντοπίζονται οι βασικές εστίες εξάπλωσης σε τέτοιου είδους δομές που, ακόμα και αν οι άνθρωποι που ζούνε εκεί, υπό δύσκολες συνθήκες, δεν συγχρωτίζονται ιδιαίτερα με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο κ. Καχριμάνης διευκρίνισε ότι ένα μεγάλο κομμάτι κρουσμάτων είναι σε μικρότερες ηλικίες άλλωστε, όπως το έκανε και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ πριν από μερικές μέρες.

«Είναι εύκολο να βρεθούμε σε πολύ δυσμενείς συνθήκες για την περιοχή μας» σημείωσε ο περιφερειάρχης. Ακόμα, έκανε έκκληση στους νεότερους: «Τα κρούσματα είναι κυρίως κάτω των 50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό και τους γύρω μας».

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όχι μόνο για τις συνθήκες στον Κατσικά, αλλά και από καταγγελίες ότι κρούσματα σε επιχειρήσεις αποκρύπτονται ή τουλάχιστον, δεν τυγχάνουν της επιβεβλημένης διαχείρισης, ώστε να αποτρέπεται η εξάπλωση. Η Περιφέρεια κάνει μια σοβαρή προσπάθεια με την ιχνηλάτιση, ωστόσο δεν είναι πάντα δεδομένο ότι ένας εργαζόμενος-η δεν θα κάνει ό,τι του πει η εργοδοσία, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η δουλειά του.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι, δύο περιπτώσεις που είχανε κόσμο μέσα, τιμωρήθηκαν με πρόστιμα. Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στην περιοχή των Ιωαννίνων, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «θέλει προσοχή. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή κάποιοι να δρούνε χωρίς να σκέπτονται τι μπορεί να συμβεί».  

Επίσης, η κεντρική διαχείριση δεν εμπνέει πλήρη εμπιστοσύνη. Ο νομός Ιωαννίνων «έκλεισε» με λιγότερο βεβαρυμμένα δεδομένα από άλλες περιόδους, τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ γενικά τα «δημοτικά lockdown» του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, μόνο επιτυχημένη πρακτική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, στις επίσημες ενημερώσεις, υπουργοί όπως ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Χαρδαλιάς «εφιστούν προσοχή» μεταξύ άλλων και στα Γιάννενα, για την κατάσταση με τα κρούσματα. Ο κ. Κικίλιας χτες ανέφερε γενικά την Ήπειρο, ενώ δύο στους τέσσερις νομούς είχαν ή μηδενικά ή μόνο ένα κρούσμα... Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας «συλλαμβάνεται» να λέει γενικότητες που δεν απηχούν τους αριθμούς.

Τώρα, τα κρούσματα είναι σε αριθμητικά επίπεδα ρεκόρ (το επισήμανε και ο κ. Ελισάφ), αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές: πρώτον, έχει ανοίξει ο τουρισμός, που φαίνεται ότι είναι το βασικότερο κριτήριο της κυβέρνησης για τα πάντα και δεύτερον, η επιβάρυνση του ΕΣΥ είναι μικρότερη, καθώς νοσούν μικρότερες ηλικίες που δεν χρειάζονται νοσηλεία και ευτυχώς, δεν περνάνε τη νόσο σοβαρά.  

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου με ανακοίνωσή του, καλεί για «υπευθυνότητα σε υψηλότερο επίπεδο», προφανώς φοβούμενος μια επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα.

«Δυστυχώς για όλους, παρά τους συνεχόμενους εμβολιασμούς αλλά και το ποσοστό ανοσίας που δημιουργήθηκε σε τμήμα της κοινωνίας που νόσησε, ο ιός βρίσκεται ακόμη δίπλα μας και δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να εφησυχάζουμε» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Ας φροντίζουμε όλοι μαζί, Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πολίτες να διαφυλάξουμε έστω αυτή την κανονικότητα που ζούμε σήμερα, ας χτίσουμε όλοι μαζί το δικό μας τοίχος ανοσίας απέναντι στον ιό, ας μη δείξουμε χαλαρότητα και ας προσπαθήσουμε να συμπεριφερθούμε με απόλυτη σοβαρότητα αυτές  τις κρίσιμες ώρες».

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης βλέπει… αποκλιμάκωση.

Στην ανακοίνωσή του για τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο περιθώριο του εμβολιασμού του (2η δόση), ο κ. Καλογιάννης κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ενώ διαπιστώνουμε όλοι την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ». Ίσως ο κ. Καλογιάννης να εννοούσε τη γενική πανελλαδική εικόνα…

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, έδωσε συγχαρητήρια σε διοίκηση και προσωπικό για τη διαδικασία, ενώ συζήτησε με τη διοίκηση προβλήματα και θέματα του νοσοκομείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back