Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 16-09-2021, 14:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΕΤΑΔ, μέσω του προέδρου της Αντώνη Μπέζα, ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την απευθείας μίσθωση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη για 20+20 χρόνια στον Δήμο Ιωαννιτών, με σκοπό τη δημιουργία διοικητηρίου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μια καθοριστική απόφαση «που θα επιτρέψει να ξαναζωντανέψει ένα ιστορικό κτίριο της πόλης και αφετέρου θα δώσει λύσεις σε στεγαστικά προβλήματα» και υπενθυμίζει τη σχετική υπόσχεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από οκτώ μήνες. Αναφέρεται και στο οικονομικό αντάλλαγμα που υφίσταται: 6000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα έξι χρόνια και 12.000 ετησίως μετά το πέρας της εξαετίας, χαρακτηρίζοντας το «συμβολικό τίμημα». Η αναφορά γίνεται με μια «ήπια» αριθμητική: 500 ευρώ τον μήνα για τα πρώτα έξι έτη και 1000 ευρώ τον μήνα μετά την εξαετία.

Από την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, απουσιάζουν εντελώς οι λέξεις «νέο Δημαρχείο». Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ αναφέρει ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξε δημόσιος διάλογος για τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου, με παρατάξεις και οργανώσεις πολιτών να ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή και να αμφισβητούν έντονα τα περί στέγασης Δημαρχείου στο επίμαχο κτίριο της οδού Δομπόλη.

Με την ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα συνεργασίας για το τι μέλλει γενέσθαι και παραπέμπει σε συνεργασία «με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλους τους φορείς της πόλης και κυρίως με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις» -κάτι που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή, πριν πέσει στο τραπέζι του πρωθυπουργού η πρόταση περί νέου Δημαρχείου.

«Το παλιό πανεπιστήμιο θέλουμε να αποτελέσει το σύμβολο της νέας εποχής για τα Γιάννενα. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που θα βάλουν τέλος στη φθορά του χρόνου και θα αποδώσουν στην πόλη ένα κτίριο στο οποίο θα συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός, ένα κομμάτι της ιστορίας της αλλά και όλα όσα θα συμβολίζουν το μέλλον της» τονίζεται στην ανακοίνωση, με τη λέξη «Δημαρχείο» να αποφεύγεται.

Βέβαια, η ΕΤΑΔ παραχώρησε το κτίριο με αντίτιμο για να γίνει διοικητήριο. Κατά πόσο αυτός ο σκοπός είναι δεσμευτικός, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. 

Κατά τα άλλα, ο κ. Ελισάφ ευχαριστεί τον πρωθυπουργό της χώρας, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό, το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα, τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα («για τη σημαντική της συμβολή» όπως λέει) και τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.

Προφανώς ο κ. Ελισάφ «καρπώνεται» το γεγονός της «επιστροφής» ενός κτιρίου στην πόλη -με το δεδομένο ότι το Δημόσιο το άφηνε να ερειπώνει. Μόνο που, όπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση, δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός εξαρχής, από τότε που ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λοιπόν στα χέρια του ένα εγκαταλελειμμένο και «δύσκολο» κτίριο το οποίο δεν ξέρει ακόμα ούτε πώς θα το αξιοποιήσει (κι αν μπορεί να το αξιοποιήσει για άλλον λόγο πέραν ενός νέου Δημαρχείου) -πόσο μάλλον να βρει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σήμερα ή αύριο, αφορούν την πόλη για τα επόμενα, πολλά χρόνια. Κάτι που προφανώς ο κ. Ελισάφ ήξερε επίσης από την πρώτη στιγμή όταν έκανε τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη…

Η πόλη λοιπόν πρέπει να αποφασίσει.


* Φωτογραφία: Γκράφιτι στο εσωτερικό του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα