Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: «Ανήκει στον τόπο»

Εικόνα του άρθρου Παλιό Πανεπιστήμιο: «Ανήκει στον τόπο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2021, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα έρχεται να πάρει θέση για την υπόθεση των ημερών, την παραχώρηση και την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, και να ζητήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Το θέμα αυτό απασχόλησε για πολύ λίγο τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν όμως ειδική συνεδρίαση (για τον προϋπολογισμό), με την αντιπολίτευση να αφήνει τις αιχμές της και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να καταγγέλλει την αντιπολίτευση που τον καταγγέλλει ότι πήγε στον πρωθυπουργό και ζήτησε το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου. «Πρέπει να αρπάζουμε τις ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ. Μόνο που η αντιπολίτευση, όπως και ουδείς άλλος, δεν κατηγόρησε ποτέ ότι τον δήμαρχο για τη διεκδίκηση του κτιρίου, παρά μόνο για την απόφασή του να το αξιοποιήσει ως Δημαρχείο.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη του κ. Μπέγκα αναγνωρίζει τις ορθές κινήσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου όσον αφορά τη διεκδίκηση. Ο τρόπος αξιοποίησης του κτιρίου όμως είναι μια άλλη υπόθεση.

Η πρώην δημοτική αρχή επαναλαμβάνει ότι η ίδια είναι υπέρ ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Φέρνει δε ως παράδειγμα τον σχεδιασμό της για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής που περιλαμβάνει τη μετατροπή των παλιών στρατιωτικών φυλακών σε πάρκο πολιτισμού (έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ) και τη μελέτη για νέο Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ (η παράταξη κάνει λόγο βέβαια για «οριστική μελέτη»), η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, η παράταξη εκτιμά ότι «οι όποιες αποφάσεις ή προτάσεις δεν μπορεί να βασίζονται στην επικοινωνία, την προσωπική προβολή και την εσωστρεφή παντογνωσία. Αντίθετα, είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας γιατί το συγκεκριμένο κτίριο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός τοπικού φορέα. Ανήκει στον τόπο και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η παράταξη που δεν συμφωνεί με τη στέγαση Δημαρχείου στο παλιό Πανεπιστήμιο (δεδομένης και της προεργασίας που είχε κάνει η ίδια ως δημοτική αρχή για Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ), προτείνει οι χρήσεις που θα επιλεγούν για το παλιό Πανεπιστήμιο, να συνάδουν με το ιστορικό παρελθόν του κτιρίου, να συνάδουν δηλαδή με την παιδεία και τον πολιτισμό.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα συνδυασμού χρήσεων απαιτεί στρατηγικούς εταίρους που θα προσφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρία τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο βιωσιμότητας. «Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε μια μορφή σύμπραξης και συνεργασίας με φορείς που κατέχουν την εξειδικευμένη γνώση» τονίζει στην ανακοίνωσή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη για τις μουσειακές χρήσεις και την Κυψέλη Νεανικής Επιχειρηματικότητας (EGG) για τις δράσεις καινοτομίας. Η παράταξη διευκρινίζει ότι φέρνει ως παράδειγμα τους δύο αυτούς φορείς γιατί ως δημοτική αρχή είχε έρθει σε επαφή τους για κοινές δράσεις…

Σημαντική θεωρεί η παράταξη και την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό των δράσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές και «η δημοτική αρχή όφειλε να τις συγκεντρώσει, να τις παρουσιάσει και να τις αξιολογήσουμε όλοι μαζί. Όχι μόνο ως δημοτικό συμβούλιο αλλά και ως γιαννιώτικη κοινωνία».

Η ανακοίνωση-παρέμβαση της «Ενότητας Πολιτών» κλείνει με κάποια ερωτήματα: αν έχει εγκαταλειφθεί από τη δημοτική αρχή η ιδέα της μεταστέγασης του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ. Αν έχει προηγηθεί κάποια προμελέτη η οποία να διασφαλίζει ότι το κτίριο της Δομπόλη μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρήσεών του, αν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης κι αν έχει μελετηθεί στοιχειωδώς ο επιπρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί σε μια οδό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη.

Η παράταξη αποσαφηνίζει ότι η κατάθεση των απόψεών της γίνεται με διάθεση «συμμετάσχουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» και δηλώνει ότι περιμένει από τη δημοτική αρχή να δείξει τις καλές της προθέσεις και να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. «Ελπίζοντας ότι έστω κι αργά η δημοτική αρχή θα θελήσει να αφουγκραστεί το σφυγμό της κοινωνίας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η «Ενότητα Πολιτών» δεν αφιερώνει παρά μόνο μια σειρά στην περίφημη υπουργική απόφαση του 2001 που ανακαλύφθηκε αίφνης για να «επικυρώσει» την πολιτική συμφωνία Καχριμάνη-Ελισάφ για Δημαρχείο στο παλιό Πανεπιστήμιο. Μια υπουργική απόφαση προ 20ετίας δεν μπορεί να είναι «δεσμευτική για τις ανάγκες του σήμερα και πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει» όπως εύλογα σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back