Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάλι προσφυγή για τον μεγάλο δακτύλιο

Εικόνα του άρθρου Πάλι προσφυγή για τον μεγάλο δακτύλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2019, 21:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις μήνες μετά την ένταξη του μεγάλου οδικού έργου «κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο», με προϋπολογισμό 27,3 εκατ. ευρώ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», έρχεται… το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις 11 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκδικαστεί προσφυγή οκτώ κατοίκων πέριξ της οδού Κενάν Μεσαρέ που εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός του νέου οδικού έργου δεν συνάδει με την περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τον οδικό άξονα της Κενάν Μεσαρέ. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι κατέθεσαν τον Οκτώβριο αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του μεγάλου δακτυλίου που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τον Μάιο του 2019.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της περιοχής στρέφονται κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Το καλοκαίρι του 2018, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης είχε ακυρώσει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση –είχε προηγηθεί προσφυγή. Η υπόθεση αυτή οδήγησε σε μια σειρά από συσκέψεις και πολιτικές παρεμβάσεις, με το υπουργείο να υποχωρεί ζητώντας όμως την επικαιροποίηση με νέα δεδομένα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στα όσα είχαν συμφωνηθεί, και τον Μάιο ήρθε η νέα έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Κατά αυτής της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται νέα προσφυγή, αυτή τη φορά όμως στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Δήμος, μέσω της οικονομικής επιτροπής, πήρε την απόφαση να παραστεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστηρίου, λόγω του έννομου συμφέροντος που εκ των πραγμάτων υπάρχει για την πόλη των Ιωαννίνων.

Μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας (ακόμα και αν υπάρξει αναβολή), οι προεργασίες για τη δημοπράτηση του οδικού έργου δεν αναστέλλονται. Στην περίπτωση που η προσφυγή των κατοίκων γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το έργο δεν θα γίνει…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back