Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Κυριακή άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να τερματιστεί «η τρέλα», προκαλώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι και το Κρεμλίνο να καταθέσουν τους όρους τους.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Μόσχα και το Κίεβο έχουν χάσει και οι δύο εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε έναν πόλεμο που «δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει».
«Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πάρα πολλές ζωές χάνονται άσκοπα, πάρα πολλές οικογένειες καταστρέφονται», ανέφερε, ενώ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δράσει για να τερματιστούν οι μάχες.
Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν μετά από συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την οποία ο Ζελένσκι χαρακτήρισε αργότερα «εποικοδομητική».
Ο Ζελένσκι αντέδρασε στο μήνυμα του Τραμπ λέγοντας ότι η ειρήνη δεν είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί, αλλά χρειάζεται εγγυήσεις.
«Όταν μιλάμε για αποτελεσματική ειρήνη με τη Ρωσία, πρέπει πρώτα απ' όλα να μιλάμε για αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ειρήνη. Οι Ουκρανοί θέλουν την ειρήνη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε στο X.
«Δεν μπορεί (ο πόλεμος) να τελειώσει απλά με ένα κομμάτι χαρτί και μερικές υπογραφές. Μια κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή, όπως έχει ήδη κάνει ο Πούτιν στο παρελθόν. Για να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί δεν θα υποστούν πλέον απώλειες, πρέπει να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της ειρήνης και να μην κλείνουμε τα μάτια στην κατοχή».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε συνομιλίες, αλλά ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 2022 και στις τρέχουσες πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες του πολέμου το 2022.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές συνομιλίες.
Επίσης, έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει πλήρως υπό τον έλεγχο τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που τα στρατεύματά της ελέγχουν μερικώς αυτή τη στιγμή για να γίνει μια ειρηνευτική συμφωνία.
Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters. Φωτογραφία: Emmanuel Macron/Χ