Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 8-04-2021, 14:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εννιά διευθυντές-τριες κλινικών και τομέων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, συνυπογράφουν επιστολή προς το διοικητή κ. Κατσακιώρη, στην οποία «κρούουν τον κώδωνα» για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε «μιας νόσου»

Συνοψίζοντας, αναφέρουν ότι «η σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 από το Π.Γ.Ν.Ι., αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών μας, όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών και δηλώνουμε πως με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο».

Παραθέτουν και την επιστολή της προέδρου της Ιατρικής Ιωαννίνων.

Το ΠΓΝΙ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των γιατρών, ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το 78% των κλινών ΜΕΘ covid, σε όλη την Ήπειρο, καθώς και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κλινών Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων.

«Το Π.Γ.Ν.Ι. αποτελεί την υγειονομική ναυαρχίδα της Βορειοδυτικής Ελλάδος  εξυπηρετώντας διπλό σκοπό:  αφενός εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου μας, αφετέρου κλινικό έργο. Πρέπει να τονισθεί ότι στα πλαίσια του κλινικού έργου παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε τομείς που άπτονται της προχωρημένης αντιμετώπισης ογκολογικών, καρδιοχειρουργικών, αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών, καρδιολογικών, ορθοπαιδικών, παθολογικών (κ.λπ.)  περιστατικών, που τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής αδυνατούν να παράσχουν» αναφέρουν.

Τονίζουν ότι ειδικά η ενεργοποίηση της τρίτης ΜΕΘ στο χώρο ανάνηψης του χειρουργείου, είναι λανθασμένη απόφαση γιατί οι κλινικές του Παθολογικού Τομέα δεν διαθέτουν πλέον το επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την φροντίδα μη covid ασθενών, με προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από άλλα νοσοκομεία, γίνεται δυσχερής έως αδύνατη η εκπαίδευση φοιτητών και νέων γιατρών και επιπλέον, αποδιοργανώνεται πλήρως το πρόγραμμα χειρουργείων για βαρέως πάσχοντες (και ογκολογικά περιστατικά), που δεν επιδέχονται αναβολή.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την ανωτέρω απόφαση και άμα τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ Covid-19, επέρχεται άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις 2 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά (συν μία για τις ανάγκες του Μαιευτηρίου), οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ζητούν την περαιτέρω συμμετοχή των υπολοίπων νοσοκομείων της Ηπείρου στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και σημειώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα επανασχεδιασμού των μέτρων.

Καλούν δε τον κ. Κατσακιώρη να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποσυμφόρηση του ΠΓΝΙ και για την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ covid και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου, «ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει στελεχιακή και ιατροτεχνολογική ανακατανομή» όπως αναφέρουν.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Εγνατία πίσω