ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» σε ανεμογεννήτριες στο Περιστέρι

Εικόνα του άρθρου «Όχι» σε ανεμογεννήτριες στο Περιστέρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2020, 00:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για το μέλλον των αιολικών πάρκων στην περιοχή, το περιφερειακό συμβούλιο είπε και το αναμενόμενο «όχι» επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 MW, από τη γερμανική εταιρία ABO Wind AG, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες τα «όχι» των δημοτικών συμβουλίων των δύο Δήμων. Μάλιστα το «όχι» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων συνοδεύτηκε από αναλυτική έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μηχανικό.

Όλα αυτά τα «όχι» είναι όμως γνωμοδοτικά, όχι αποφασιστικά. Τον αποφασιστικό ρόλο τον έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα δεδομένα όμως που συνέβαλαν στα «όχι», είναι αρκετά διαφωτιστικά και αναδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι προβληματικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το συμπέρασμα των υπηρεσιών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως επισημαίνουν, από την κατασκευή και λειτουργία των τεσσάρων αιολικών πάρκων αναμένεται να προκληθούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μόνιμου χαρακτήρα, μη αναστρέψιμες, οι οποίες αφορούν κυρίως την κατασκευή του νέου οδικού δικτύου καθώς και τη βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου και δευτερευόντως την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης παρουσίασε τα «μείον» αυτής της επένδυσης, όπως η αλλοίωση του τοπίου, η χωροθέτηση σε περιοχές που υπάρχουν άλλες δραστηριότητες. Μίλησε για μια εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μήκος 7 χλμ, αλλά και για ένα μεγάλο οδικό δίκτυο και πλατείες για τις ανεμογεννήτριες. Όπως σημείωσε, η διάνοιξη νέων δασικών δρόμων ανέρχεται σε 12 χλμ. και σε άλλα 16 χλμ  προβλέπεται  βελτίωση, δηλαδή η διάνοιξη του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

Σύμφωνα δε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειες, η εταιρία επικαλείται το αρκετά υψηλό αιολικό δυναμικό στην περιοχή, παραπέμποντας όμως σε στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού της ΕΜΥ που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρονται άλλες περιοχές, όπως η Εύβοια, κάτι που παραπέμπει σε μέθοδο copy paste.

Οι υπηρεσίες καταγράφουν επίσης ότι κατά τους χειμερινούς μήνες είναι απολύτως πιθανός ο σχηματισμός πάγου σε σημεία της ανεμογεννήτριας, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια απόδοσης ή μπορεί να προκαλέσει ακόμη διακοπή της ανεμογεννήτριας. Σημειωτέον ότι οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται σε υψόμετρα των 1410μ.-2082μ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back