Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 10-08-2021, 18:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tρεις συνολικά μεγάλοι αιολικοί σταθμοί σχεδιάζονται να γίνουν στο Πωγώνι, και δη στη Νεμέρτσικα, όπως προκύπτει σε πρώτη φάση από τις άδειες παραγωγού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Συλλογικότητες της περιοχής προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να αναδείξουν τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης και να αποτρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς.

Ο σχεδιασμός αφορά αιολικά πάρκα σε τρεις θέσεις: στη θέση «Δούσκον όρος», ισχύος 38MW και 15 ανεμογεννητριών (εταιρία Άνεμος Ηπείρου Α.Ε.Ε.), στη θέση «Κουτσόκρανο», ισχύος 36 MW και 8 ανεμογεννητριών (Siemens Gamesa), και στη θέση «Βελανιδιά», ισχύος 36MW και 18 ανεμογεννητριών (Τζάσπερ Αιολική). Το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά περιοχές που ανήκουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Όρον Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού και λίμνη Δελβινακίου», με τις συλλογικότητες του Πωγωνίου να απευθύνονται στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται η επίμαχη περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας αποφάσισε να πάρει θέση, να καταθέσει την άποψή του, βάσει και της υπηρεσιακής εισήγησης. Μια παρέμβαση που έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι και στην Ήπειρο έχει ξεκινήσει η «μάχη» των ανεμογεννητριών με τις τοπικές κοινωνίες να διαφωνούν και με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της (όπως με την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κατά της χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε Natura και ZΕΠ). Σημειωτέον ότι η παρέμβαση αυτή γίνεται στην… εκπνοή της θητείας της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης με πρόεδρο τον Φίλιππα Φίλιο, καθώς οι Φορείς Διαχείρισης θα τεθούν υπό την ομπρέλα του νέου θεσμού, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

O Φορέας Διαχείρισης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρακτικό της συνεδρίασης της 26ης Ιουλίου, όταν και συζητήθηκε το ζήτημα των αιολικών πάρκων στο Πωγώνι. Καταρχάς, αναφέρει ότι τα δύο από τα τρία σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα βρίσκονται εντός ΖΕΠ, και το τρίτο πάρκο εκτός ΖΕΠ αλλά κοντά σε αυτήν. Στο πρακτικό και στην υπηρεσιακή εισήγηση, κατατίθενται δε τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την ορνιθοπανίδα της επίμαχης περιοχής. Στις περιοχές χωροθέτησης των αιολικών πάρκων, συναντώνται σημαντικά και απειλούμενα είδη, όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός, ο γερακαετός, ο σφηκιάρης, το σαΐνι κ.λπ. 

Η εκτίμηση του Φορέα Διαχείρισης είναι ότι η κατασκευή και λειτουργία αιολικών σταθμών στις εν λόγω περιοχές μπορεί να επιφέρει άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, όπως και ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, απαραίτητες για την απαλλαγή της χώρας από ανθρακούχες εκπομπές είναι επιτακτική ανάγκη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κατάσταση διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα εκφράζει, εντέλει, τη σαφή του αντίρρηση στις εν λόγω περιοχές του Πωγωνίου και υποστηρίζει ένα εφαρμόσιμο και εφικτό σενάριο χωροθέτησης αιολικών σταθμών για την επίτευξη του εθνικού ενεργειακού στόχου αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον μετριασμό των κοινωνικών αντιδράσεων.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa