Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» πρυτάνεων στην… ιδιότυπη διαθεσιμότητα εργαζόμενων

Εικόνα του άρθρου «Όχι» πρυτάνεων στην… ιδιότυπη διαθεσιμότητα εργαζόμενων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2016, 03:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν συμφωνούν οι πρυτάνεις με τη δυνατότητα στους εργαζόμενους των κατηγοριών  ΕΔΙΠ και ΕΕΠ να καταλαμβάνουν θέσεις διδασκόντων, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η τροπολογία της περασμένης εβδομάδας και συγκαλούν έκτακτη σύνοδο. Οι πρυτάνεις δεν είναι γενικά αντίθετοι, αλλά ζητούν να προβλέπονται ανοικτές διαδικασίες κρίσης για τις θέσεις και αιτούνται άμεση σχετική τροποποίηση της παραπάνω διάταξης.

Εκεί όμως που είναι εντελώς αντίθετοι, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η δυνατότητα του διοικητικού προσωπικού που έχει τα απαιτούμενα προσόντα να ενταχθεί στην κατηγορία ΕΤΕΠ. Η διάθεση του υπουργείου Παιδείας είναι φανερή να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη «εκ των έσω», αλλά και να μην αφήσει κανένα ενδεχόμενο για προκήρυξη θέσεων διοικητικού προσωπικού, μιας και οι θέσεις που θα αφήνουν κενές οι «προβιβαζόμενοι» θα καταργούνται.

Αυτή η ρύθμιση είναι ουσιαστικά σκανδαλώδης, καθώς το υπουργείο προχωράει σε μια πολύ ιδιαίτερη «διαθεσιμότητα», χωρίς να απολύει εργαζόμενους, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δημιουργώντας το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στα ιδρύματα. «Η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 66, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων με συγκεκριμένα προσόντα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΤΕΠ με παράλληλη κατάργηση της κατεχόμενης πριν από την ένταξη θέσης τους, θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και συνακόλουθα σε αδυναμία λειτουργίας» αναφέρει η σύνοδος και ζητάει η θέση που μένει κενή να μην καταργείται, αλλά να καταλαμβάνεται με διορισμό.

Η υπόθεση ξεκινάει από την εποχή της… κανονικής διαθεσιμότητας επί Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο τότε υπουργός απέλυσε ένα σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να παρουσιάσει έργο «μείωσης δημοσίου τομέα» στους δανειστές. Τώρα, για να γίνουν ΕΤΕΠ οι διοικητικοί θα πρέπει να γίνουν προτάσεις από τις κοσμητείες των σχολών, το οποίο από μόνο του δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση… εξάρτησης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back