Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» από τη λαϊκή συνέλευση στο Γρεβενίτι

Εικόνα του άρθρου «Όχι» από τη λαϊκή συνέλευση στο Γρεβενίτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2019, 18:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λαϊκή συνέλευση που συνεδρίασε στο Γρεβενίτι το Σάββατο 17 Αυγούστου, αποφάσισε «να αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου, για να αλλάξει η χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών».

Ήταν η δεύτερη συζήτηση αυτή που έγινε στο «Πετρίδειο Μορφωτικό Κέντρο». Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ταχθεί και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατά της χάραξης που φέρνει τον αγωγό κοντά σε Γρεβενίτι, Τρίστενο, Μηλιωτάδες, Ποταμιά και το γεφύρι Καμπέρ Αγά.

Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου παρέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης και τις ενέργειες του Δήμου την τελευταία διετία. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «κληροδοτήθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση στη νυν, με απόφαση δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Ο Δήμος έχει ζητήσει επανεξέταση από την παρούσα κυβέρνηση.

Στόχος είναι να μετακινηθεί η χάραξη κοντά στην Εγνατία οδό.

Στη συνέλευση τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κανένα όφελος για την περιοχή από την τράνζιτ διέλευση του αγωγού, αφού δεν προβλέπεται να συνδεθεί ούτε το Ζαγόρι, ούτε κάποια άλλη περιοχή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου.

Υπέρ της ΜΠΕ γνωμοδότησε θετικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία ο δήμαρχος Ζαγορίου είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του Δήμου και παρέθεσε τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να ληφθούν υπόψη. «Έγιναν μόνο μικρές βελτιώσεις από την αρχική χάραξη», σημειώνει η ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου. Θετικός ήταν και ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, παρόλο που η περιοχή είναι προστατευόμενη ή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Την απόφαση κατά της χάραξης στηρίζουν, εκτός από τον Δήμο, διάφοροι τοπικοί, πολιτιστικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς. Ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος είναι ένας από αυτούς. Στην εκδήλωση προβλήθηκε και βίντεο που ετοίμασε ο Χρήστος Βόντινας με τις επιπτώσεις από την διέλευση και λειτουργία ενός τέτοιου αγωγού.

Η συνέλευση κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο πέραν της συνέχισης της ενημέρωσης και της οργάνωσης κοινού αγώνα των χωριών, ζητείται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αλλαγή χάραξης. Επίσης, προτείνεται και ο δικαστικός  αγώνας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back