Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 4-03-2017, 00:05
ΡΕΤΡΟ

Πάμε πίσω κάποιες δεκαετίες, όταν η λέξη «δάσος» δεν τρόμαζε τους πολίτες (όπως τους τρομάζει σήμερα με τους δασικούς χάρτες) και όταν τα Γιάννενα έθεταν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και έπαιρναν μέτρα κατά της λειψυδρίας.

Οι λόφοι των Ιωαννίνων, λοιπόν, δεν ήταν πάντα πράσινοι. Πολλά από τα δασύλλια που υπάρχουν σήμερα, οφείλονται κυρίως στην περιβαλλοντική πολιτική (κι όμως) που ακολούθησε η πόλη από τη δεκαετία του ’30 και μετά. Χάρη στις αντιλήψεις και τις ανάγκες που υπήρχαν τότε, οι Γιαννιώτες μπορούν να απολαμβάνουν σήμερα το αισθητικό δάσος, το αποκαλούμενο και δάσος του Φρόντζου.

Τον 19ο αιώνα, οι λόφοι γύρω από την πόλη ήταν γυμνοί και άδενδροι λόγω της εντατικής βόσκησης και της ξύλευσης. Σε κάποιες περιοχές, εκτός πόλης, και συγκεκριμένα στα Γραμμενοχώρια, η αποψίλωση των δασών είχε ξεκινήσει για… οικοδομικούς λόγους. Στα «Άπαντα» ο λόγιος Δημήτρης Σαλαμάγκας παραθέτει άρθρο εφημερίδας του 1876 στο οποίο αναφέρεται: «απ’ όταν ο Αλή Πασιάς Τεπελενιώτης έβαλε χείρα επί των δασών, άτινα πανταχόθεν περιεκόσμουν τα μέρη ταύτα, όπως κατασκευάση άσβεστον (για το κτίσιμο του Κάστρου), η γεωργική τάξις ώρμησε πανταχόθεν κατά των δασών». Τις συνέπειες της αποψίλωσης των δασών, τα Γιάννενα άρχισαν να τις βιώνουν από τα τέλη του19ου αιώνα, όταν και η λειψυδρία άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και να επιμένει με την πάροδο των χρόνων. Από το 1878, άρχισε να συζητείται ήδη η πρόταση για αναδάσωση των λόφων των Ιωαννίνων αλλά και του Μιτσικελίου. Ωστόσο, οι Γιαννιώτες προσέφυγαν στις… προσευχές. Ο Σαλαμάγκας θυμάται ότι επί τουρκοκρατίας, λίγο πριν από την απελευθέρωση, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης ξηρασίας, είχε γίνει πάνδημη εκκλησιαστική λιτανεία στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ως μαθητής της Ζωσιμαίας Σχολής. Αναφέρει δε ότι μια παρόμοια λιτανεία είχε γίνει και παλιότερα, επικαλούμενος σχετική αναφορά του Χριστοβασίλη.

Η αναδάσωση ως μέτρο αντιμετώπισης της λειψυδρίας άρχισε να γίνεται πραγματικότητα πολλά χρόνια αργότερα, το 1928, από τη Δασική Υπηρεσία με τη βοήθεια της τότε Φιλοδασικής Ένωσης Ιωαννίνων και του δήμου Ιωαννιτών. Τον Νοέμβριο του 1928 έγινε η πρώτη δεντροφύτευση. Εκατόν εβδομήντα δενδρύλλια φυτεύτηκαν στο Μεϊντάνι, τμήμα του σημερινού αισθητικού δάσους της πόλης. Ακολούθησαν κι άλλες δεντροφυτεύσεις. Η επιχείρηση αναδάσωσης των λόφων της πόλης διήρκεσε μέχρι το1936.

* Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, με την πόλη των Ιωαννίνων να βρίσκεται στο φόντο. Η σπουδαία φωτογράφος Νέλλη Σουγιουλτζόγλου (γνωστή ως Nellyαπό την αγγλική της υπογραφή) απαθανατίζει με τον φακό της δύο βοσκόπουλα

200 λέξεις απομένουν.
  • χαρα Μπουντουρη-Σιοροκα
    χαρα Μπουντουρη-Σιοροκα
    !!!!!!!!!!!!! τι ωραια μας ταξιδευεις!!!!!!!!!
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα