Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορχηστρικές απουσίες…

Εικόνα του άρθρου Ορχηστρικές απουσίες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2020, 01:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός δεν περνάει και την καλύτερη περίοδο του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει το παρών και να εμπνεύσει, ακόμα και σε συνθήκες Covid-19. Δύο από τα βασικά πολιτιστικά «χαρτιά» που έχει στα χέρια του το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών είναι η Φιλαρμονική και η Συμφωνική Ορχήστρα.

Δύο ορχήστρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να λειτουργούν, με τον σύλλογο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων να εκφράζει σε ανακοίνωσή του την ανησυχία του για την «’περίεργη’ στασιμότητα, που επικρατεί στις δομές αυτές παραγωγής πολιτιστικού έργου», όπως σημειώνεται.

Όπως αναφέρουν, η έγκριση της σχετικής προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων στις δύο ορχήστρες έγινε με αρκετή καθυστέρηση: μόλις στις 16 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες μετά, δεν έχει γίνει όμως κανένα άλλο βήμα. «Για λόγους που εμείς φυσικά αγνοούμε, η διαδικασία έχει ‘παγώσει’ και δεν προχωρά..» τονίζουν.

Οι καθηγητές επισημαίνουν την εργασιακή και οικονομική διάσταση του όλου ζητήματος, καθώς, όπως αναφέρουν, πολλά από τα μέλη της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας δεν έχουν άλλους πόρους για την επιβίωσή τους. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι το βασικό κίνητρο για την παρέμβασή τους εκπορεύεται «από την αγάπη και το αληθινό ενδιαφέρον μας για την πόλη και τον πολιτισμό της».

Προφανώς, τα δύο μουσικά σύνολα δεν μπορούν να κάνουν συναυλίες σε πολιτιστικές αίθουσες λόγω της απαγόρευσης που ισχύει. Μπορούν όμως να δώσουν το διαδικτυακό παρών. Σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη «δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων αποκλειστικά με μόνο σκοπό την αναμετάδοση». «Αυτή η παράμετρος αντανακλά και τον τρόπο που θα χαρακτηρίσει τη λειτουργία των ορχηστρών του Πνευματικού Κέντρου σε συνθήκες πανδημίας, με συχνή διαδικτυακή παρουσία μέσω δωρεάν διαύλων του ίντερνετ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όχι μόνο οι συμπολίτες, αλλά ένα ευρύτερο και πιο απαιτητικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προσθέτουν δε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών για την περίοδο 2020-23 με ένα σχέδιο δράσης ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, απ' τα οποία τα 110 εκατομμύρια περίπου αφορούν τον πολιτισμό. Και εδώ ακριβώς, οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου προσπαθούν να υπενθυμίσουν προς κάθε κατεύθυνση τη σημασία της αξιοποίησης του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού. «Ποιον πολιτισμό; Αυτόν που έχουμε χτίσει με κόπο τόσα χρόνια ξεκινώντας από το μηδέν και ενεργοποιώντας όλες τις υγιείς τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις, ή τον πολιτισμό που θα μας έρθει ξανά ‘εισαγόμενος’ από την πρωτεύουσα για να ‘ροκανίσει’ ό,τι απέμεινε;» αναρωτιούνται.

Αυτό που ζητάνε εντέλει από την πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου είναι να «επιτρέψουν να ανεβάσουμε ξανά τον πήχη του πολιτισμού εκεί που η πόλη μας το αξίζει» και να μην «κρυφτούν πίσω από τις ‘μασημένες’ δικαιολογίες της πανδημίας».

Στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου κάνει αναφορά και στις προγραμματισμένες για το 2021 εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση στη δημοσίευση της προκήρυξης, και κατά συνέπεια στην έναρξη της λειτουργία μας, δεν θα έχει αντίκτυπο στις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες και χρήζουν πολύμηνης προετοιμασίας...» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back