Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όντως κάτι δεν έγινε στην ώρα του…

Εικόνα του άρθρου Όντως κάτι δεν έγινε στην ώρα του…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2019, 18:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πόρισμα για το περιστατικό στο εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι παρέδωσε το κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της  Περιφέρειας Ηπείρου.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου και από το πόρισμα προκύπτει ότι αφενός δεν υπήρχαν υπερβάσεις φυσικοχημικών ορίων, αφετέρου, υπάρχει μια έλλειψη στο οικόπεδο όπου εναποτίθεται το κομπόστ από το εργοστάσιο: δεν έχει γίνει η σπορά στο χώρο εναπόθεσης πλεοναζόντων υλικών, ώστε να μη διαχέεται το υλικό, όπως συνέβη στην έντονη νεροποντή της Δευτέρας.

Η Περιφέρεια παραθέτει αυτούσιο το πόρισμα του κλιμακίου.

Εκεί, αναφέρεται ότι «στο συγκεκριμένο χώρο απόθεσης και σύμφωνα με την ανωτέρω έγκριση απόθεσης πλεοναζόντων υλικών γίνονται και εργασίες αποκατάστασης - διαμόρφωσης  ώστε να γίνει η τελική χωματοκάλυψη και η τελική φύτευση (με υδροσπορά)».

Ωστόσο, σημειώνεται επίσης ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου απόθεσης πλεοναζόντων υλικών βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει γίνει ακόμη η τελική χωματοκάλυψη και φύτευση με υδροσπορά».

Ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι τι θα συμβεί σε ανάλογη περίπτωση βροχόπτωσης, καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, η εταιρία (Ενεργειακή Ηπείρου-μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ) εκτιμά ότι «οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν το β΄ εξάμηνο του 2020», δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα.

Καθησυχαστικό είναι το πόρισμα για ενδεχόμενα ρύπανσης κ.λπ.: «Η χρωματισμένη ροή νερού που παρατηρήθηκε οφειλόταν στις έντονες και απότομες εκπλύσεις, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης,  από τη συσσώρευση του κόμποστ στην εν λόγω αδειοδοτημένη έκταση (περίπου 20 στρεμμάτων) της ΜΕΑ. Σύμφωνα με τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων που πάρθηκαν δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων των φυσικοχημικών παραμέτρων».

Σημειώνεται ακόμα ότι σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου η εικόνα «ήταν τελείως διαφορετική  και παρόλο που υπήρχε ακόμη αποστράγγιση και μικρή ροή υδάτων εν τούτοις δεν υπήρχε το φαινόμενο της προηγούμενης ημέρας και το ρέον νερό δεν είχε οπτικά αλλοιωμένο χρώμα ενώ αναμένονται και οι σχετικοί εργαστηριακοί έλεγχοι».      

Είναι το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται στη νέα και πολυεπαινούμενη, ακόμα και σε πρωθυπουργικό επίπεδο, μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης δεν έχει πάρει επίσημα θέση.




 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back