Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ομάδα του ΑΠΘ «ακτινογραφεί» το σεισμό

Εικόνα του άρθρου Ομάδα του ΑΠΘ «ακτινογραφεί» το σεισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2016, 13:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχεται στα Γιάννενα για κατόπτευση. Ήδη, από χτες έχει εκδόσει την εξής ανακοίνωση, η οποία περιγράφει με επιστημονικούς όρους το σεισμό και τις αιτίες του. «Ο πρόσφατος Σεισμός της 15ης Οκτωβρίου, Μ=5,3 εντάσσεται σε ένα διαφορετικό γεωτεκτονικό περιβάλλον, που συγκροτείται από τη ραχοκοκαλιά  της Πίνδου, από Νότια Αλβανία διατρέχοντας τη Δυτική Ελλάδα, σχεδόν σε Βόρεια-Νοτια διεύθυνση, σεισμικά ενεργό περιβάλλον με ιστορικό  ισχυρών σεισμών με τελευταίους αυτούς του 1960 βορειότερα (Νότια Αλβανία, Μ> 6.5, μέγιστη ένταση 8,5 (VIII+ ) και 1967 νοτιότερα, Άρτα-Ιωάννινα, (Μάιος, Μ =6.4, μέγιστη ένταση 9 (ΙΧ). Ο Σεισμός συνδέεται με γνωστή ζώνη ρηγμάτων όπως έχει καταγραφεί και προσδιοριστεί στη Βάση Δεδομένων Σεισμογενετικών Πηγών του Ελλαδικού χώρου GreDaSS (Greek Database of Seismogenic Sources, www.gredass.unife.it)» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σημειώνει επίσης ότι το ρήγμα «είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα των τελευταίων 50 χρόνων, που μελετήθηκαν σε πρόσφατους σεισμούς στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδος. Είναι ρήγμα ‘ανάστροφο’ ή ρήγμα  ‘εφίππευσης’, δηλαδή τα στρώματα των πετρωμάτων από τα 10 με 15 χιλιόμετρα  ‘καβαλούν’ το ένα το άλλο με συνέπεια να ανυψώνεται επιφανειακά το βουνό κατά τουλάχιστον 10-15 εκατοστά».

Αυτή η ιδιαιτερότητα, σύμφωνα πάντα με την ομάδα επιστημόνων, εξηγεί εν μέρει τη μετασεισμική συμπεριφορά.

Επίσης, οι επιστήμονες δίνουν και μια εξήγηση του τι σημαίνει ακριβώς «μετακινείται η Πίνδος», η οποία είναι σαφώς πιο αναλυτική και επεξηγηματική από το να περιμένουμε ένα πρωί να ξυπνήσουμε και το Μιτσικέλι να έχει… φύγει προς δυσμάς: «Η Πίνδος αν και βρίσκεται ως βουνό σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας συνεχίζει να ψηλώνει. Η σύγκρουση των πλακών στην περιοχή του Ιονίου έχει προκαλέσει πάχυνση του φλοιού από δυτικά προς ανατολικά φτάνοντας τα 40 χιλιόμετρα βάθος κάτω από την οροσειρά της Πίνδου. Οι ταχύτητες σύγκλισης των πλακών στην περιοχή είναι της τάξης των 5-10 χιλιοστών το χρόνο. Τα ανώτερα στρώματα του φλοιού της Ηπείρου,  που έχουν ένα εκτιμώμενο μέγιστο πάχος 10 χιλιόμετρων, δεν παρουσιάζουν  σημαντική σεισμικότητα. Η βαθύτερη σεισμικότητα 10-20 χιλιόμετρων και ακόμη βαθύτερη, όπως του πρόσφατου σεισμού, οφείλεται σε διεργασίες του φλοιού με ανάστροφα-εφιππευτικά ρήγματα  (επωθήσεις πετρωμάτων). Γι’  αυτό η περίπτωση αυτού του σεισμού είναι ιδιόμορφη, πολύπλοκη και απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή».

Τέλος, η ομάδα σημειώνει τα εξής: «Το σεισμογόνο ρήγμα έχει ΒΔ-ΝΑ διεύθυνση και βρίσκεται μεταξύ καλά χαρτογραφημένων (βλ. χάρτες ΙΓΜΕ) και μελετημένων από πλήθος επιστημονικών εργασιών ρηγμάτων (βλ. και βιβλιογραφία). Ο ακριβής προσδιορισμός, οι διατάσεις του και η σεισμική συμπεριφορά του θα ερευνηθούν με την υπαίθρια μελέτη, ήδη κλιμάκιο της ομάδας βρίσκεται στην περιοχή, καθώς και από τα σεισμολογικά, γεωδαιτικά και δορυφορικά δεδομένα και συμπεράσματα που θα προκύψουν σύντομα. Η υπαίθρια παρατήρηση σε συνδυασμό με τα δεδομένα των επιστημονικών οργάνων, θα προσδιορίσει, αν πρόκειται για ένα δευτερεύον ρήγμα με δυναμικότητα σεισμών μεγέθους της τάξης 5,0 με 5,5 όπως ο προχθεσινός ή τμημα (seismogenic segment) ενός μεγαλύτερου ρήγματος ή ζώνης δυναμικότητας ανάλογης των ιστορικών σεισμών της περιοχής». Σε αυτό το κομμάτι ειδικά, πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες από χτες το βράδυ είναι κατηγορηματικοί ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι ομαλή και δεν αναμένεται κάτι σοβαρότερο.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον Σπύρο Παυλίδη, καθηγητή του Γεωλογικού ΑΠΘ, πρόεδρο του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back