Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ολοκαύτωμα Ασπραγγέλων: Μια άσβεστη μνήμη

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2016, 16:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 15 Ιουλίου του 1943, τα ναζιστικά στρατεύματα πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το χωριό των Ασπραγγέλων. Ο απολογισμός τραγικός: 171 θύματα. Οι Ασπράγγελοι έχουν αναγνωριστεί ως ένα από τα πολλά μαρτυρικά χωριά της χώρας.

Στις 6 Αυγούστου, στο χωριό έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι με στόχο πάντα να μην ξεχαστούν οι θηριωδίες. Στην εκδήλωση, η οποία φιλοξένησε μεταξύ άλλων έκθεση με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από την καταστροφή του χωριού και προβολή ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης. 

Ο κ. Καραγιάννης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους στοιχεία του φακέλου που κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2016 στον πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Το πρωτότυπο υλικό του φακέλου αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη και αφορά τις ναζιστικές θηριωδίες που διέπραξε στο νομό Ιωαννίνων τα καλοκαίρια του '43 και του '44 η 1η Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών Εντελβάις. 

Η δράση της μεραρχίας Εντελβάις στο νομό Ιωαννίνων οδήγησε σε 322 καμένα χωριά, 6.804 κατεστραμμένα σπίτια και 2.660 θύματα. "Ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη σ’ αυτούς που διαπράξανε αυτά τα εγκλήματα κατά αμάχου πληθυσμού. Αυτό ίσως είναι το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων και αποτελεί όνειδος για ολόκληρη την ανθρωπότητα" τόνισε ο κ. Καραγιάννης.


ΣΧΟΛΙΑ
γιωργος
2.660 Ελληνες θυματα των Γερμανων στο Ν, Ιωαννινων. 8.320 Ελληνες, θυματα των Ελληνων κομμουνιστων στο νομο Ιωαννινων. Αυτες τις αποζημειωσεις ποιος θα τις δωσε στον Ελληνικο λαοι? Το ΚΚΕ? Η Σ. Ενωση? ή Η Ρωσια του Πουτιν?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back