Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλοι λένε «ναι» στον διάλογο…

Εικόνα του άρθρου Όλοι λένε «ναι» στον διάλογο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2021, 17:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που διαφωνούν με τη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προέκυψαν… προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Και προφανώς, τη μεγαλύτερη σημασία έχει η προσφυγή κατά της απόφασης του ΦοΔΣΑ για τη μελέτη από τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος παράγει και τα μισά περίπου σκουπίδια της Ηπείρου. Την ίδια ώρα, όλες οι πλευρές δηλώνουν πρόθυμες για διάλογο!

Οι προσφυγές ήρθαν άμεσα ως απόρροια της κίνησης του ΦοΔΣΑ να καταθέσει την απόφαση του Νοεμβρίου για έγκριση νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ υποστηρίζει ότι ήταν υποχρεωμένη να στείλει για έλεγχο νομιμότητας την απόφαση, χωρίς να αποκλείει μια νέα συνεδρίαση για τροποποίηση της αρχικής απόφασης, στο πλαίσιο του διαλόγου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σε σημερινές του δηλώσεις, αφού είπε ότι έχουν καταθέσει προσφυγές κι άλλοι Δήμοι κι όχι μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών, επεσήμανε ότι ο Δήμος αναμένει την απάντηση από την Αποκεντρωμένη και «θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα». Μέχρι τότε τουλάχιστον, ο κ. Ελισάφ εκτίμησε ότι «ο διάλογος πρέπει να παραμείνει ζωντανός» και συμπλήρωσε ότι «όταν όλοι θέλουν να βρουν λύση, δεν υπάρχουν αδιέξοδα»… Πρόσθεσε δε ότι η επιστολή που στάλθηκε από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Νίκο Καλαντζή στα ερωτήματα που είχε θέσει ο Δήμος, «δεν απαντά ουσιαστικά», όπως και ότι οι διαφωνίες του Δήμου δεν αφορούν μόνο τη μελέτη για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης, αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, κάνοντας λόγο για «χάσμα» (π.χ. για το χρονικό διάστημα της ανάθεσης της υπηρεσίας και για το ζήτημα της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας).

Για την όλη υπόθεση, τοποθέτηση έκανε σήμερα κι ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης –στον Δήμο Δωδώνης βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ. Ντακαλέτσης, αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει ως δήμαρχος και ως μέλος της διοίκησης του ΦοΔΣΑ (κι όχι προφανώς ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου) τάχθηκε κατά της τακτικής των προσφυγών. Ανέφερε δε ότι ο Δήμος Δωδώνης αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη την ανάλυση της αξιολόγησης διαφόρων θεμάτων του ΦοΣΔΑ, όπως των σταθμών μεταφόρτωσης και της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.

«Πιστεύω ότι ο  Φορέας έχει δείξει ότι μπορεί… γιατί ο Φορέας εμείς είμαστε, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του. Πιστεύω ότι εφόσον προκύψουν δεδομένα μπορούν να επανέλθουν και να επανασυζητηθεί η υπόθεση, δεν είναι κάποιο ταμπού» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back