Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλο και μεγαλώνει το «μέτωπο»

Εικόνα του άρθρου Όλο και μεγαλώνει το «μέτωπο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2019, 12:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ανακοινώσεις καταδίκης για την ακροδεξιά επίθεση σε ανήλικους πρόσφυγες στην Κόνιτσα από φορείς και κόμματα (όχι από όλα, ακόμη, προς το παρόν) συνεχίζονται. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών έρχονται να προστεθούν στο «μέτωπο» κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιωαννίνων, στην ανακοίνωσή τους, θέτουν και το ζήτημα των «γνωστών αγνώστων». «Μας είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ότι οι τοπικές αρχές μιας μικρής πόλης 2000 κατοίκων δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι υπαίτιοι! Μας είναι αδιανόητο να διαβάζουμε από επίσημα αυτοδιοικητικά χείλη ότι ‘ευελπιστούμε ότι οι δράστες της επίθεσης δεν προέρχονται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας’, σαν το πρόβλημα να είναι η ‘εντοπιότητα’ των δραστών» τονίζουν. Αναρωτιούνται δε «πίσω από ποιες πλάτες κρύβονται οι ένοχοι και πόσες άλλες επιθέσεις έχουν διαπράξει δίχως να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, πόσα στόματα παραμένουν κλειστά και γιατί».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πρόεδρο τον Στέφανο Σίντο, καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την αξιοπρεπή ζωή όλων των προσφυγόπουλων. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό και δίκαιο ως παιδαγωγοί, εμποδίζοντας ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις να  δηλητηριάζουν πρώτα και κύρια τις παιδικές ψυχές και σε προέκταση την ίδια την κοινωνία μας» τονίζει ο σύλλογος. Προσθέτει δε ότι δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη «κάθε φασιστική και ρατσιστική πρόκληση στα σχολεία της περιοχής μας».

Τέλος, η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών καταδικάζει τη «θρασύδειλη επίθεση» στην Κόνιτσα και καλεί όλους τους γονείς να υπερασπιστούν το δικαίωμα των προσφύγων στη μόρφωση. « Το καλύτερο μάθημα για τα παιδιά μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων των προσφύγων, ενάντια σε πολέμους που γεννούν την προσφυγιά» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back