Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οικονομική επιτροπή: ακόμα πιο ισχυρή

Εικόνα του άρθρου Οικονομική επιτροπή: ακόμα πιο ισχυρή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2020, 12:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συνεχίζει να κάνει «διορθώσεις» στο σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο εκλέχτηκαν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές της χώρας. 

Αυτή τη φορά, μέσω του νομοσχεδίου «στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ» που ψηφίστηκε την Πέμπτη (είτε με άρθρα είτε με τροπολογίες), έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο της οικονομικής επιτροπής έναντι του δημοτικού συμβουλίου, όπως και να καταργήσει για την τρέχουσα θητεία τα δημοτικά ή περιφερειακά δημοψηφίσματα. 

Με τροπολογία λοιπόν, η οικονομική επιτροπή, όπου την πλειοψηφία έχει η κάθε δημοτική αρχή, θα αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που αφορούν την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, «εφόσον οι σχετικές πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό» όπως σημειώνεται. 

Μέχρι τώρα, τέτοιου είδους συμβάσεις έπρεπε να έχουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως «πέρασε» η τροπολογία, σημαίνει ότι η όποια πολιτική «μάχη» για τα σημαντικά αυτά ζητήματα θα γίνεται μόνο σε επίπεδο προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η μεταφορά των κρίσιμων αυτών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή γίνεται «για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών».

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Ιωαννιτών δόθηκε μια μεγάλη μάχη για τα απορρίμματα, με τη δημοτική αρχή να μη βγαίνει κερδισμένη, μετά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου...

Με άρθρο επίσης του ψηφισθέντα πια νομοσχεδίου, «η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν .4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου». Αντικείμενο των περισσότερων από αυτά τα άρθρα είναι τα δημοτικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα. 

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος για την αναστολή των άρθρων αυτών επικαλέστηκε «σοβαρούς εθνικούς λόγους». Συγκεκριμένα, είπε στη Βουλή: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση φοβάται μήπως σε κάποιον δήμο γίνει κάποιο δημοψήφισμα, το οποίο θα στρέψει τους πολίτες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν βλέπω μεγάλο πάθος στην κοινωνία να κάνει κάτι τέτοιο. Ας είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Σοβαροί εθνικοί λόγοι υποχρεώνουν να γίνει αυτή η αναστολή των δημοψηφισμάτων αυτήν την τετραετία»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back