Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οικία Ισμ. Τζαβέλλα: Άλλαξε χρώμα…

Εικόνα του άρθρου Οικία Ισμ. Τζαβέλλα: Άλλαξε χρώμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2021, 00:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι όψεις της διατηρητέας οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα, όπου τους τελευταίους μήνες στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, άλλαξαν χρώμα. Από μια ανοιχτή απόχρωση του ροζ -μια συζητήσιμη επιλογή- σε μια απόχρωση του κίτρινου χρώματος που μάλλον… ήθελε να γίνει ώχρα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ελαστική ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος του 1989 που αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών οικισμών και των διατηρητέων κτιρίων. Όσον αφορά τους χρωματισμούς, το διάταγμα αυτό προκρίνει ξεκάθαρα φυσικούς χρωματισμούς, όπως ώχρα, χονδροκόκκινο και λουλάκι.

Η διάθεση μεγάλης γκάμας αποχρώσεων από τη βιομηχανία χρωμάτων και η αλλαγή χρήσης των κτιρίων (ξενώνες, καφετέριες κλπ) επέφερε μια ευέλικτη και πιο πλούσια χρήση χρωματισμών –άλλες φορές με αισθητικό αποτέλεσμα κι άλλες φορές όχι. Αρκετές φορές έχει υπάρξει δε κατάχρηση των έντονων χρωμάτων στα Γιάννενα. Το διατηρητέο κτίριο του παλιού μαιευτηρίου στον Κουραμπά, που βάφτηκε πριν από δύο χρόνια φούξια (!) είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, που δεν συνάδει με οποιαδήποτε πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, έστω και στο ελάχιστο.

Μέχρι πρότινος


Διαβάστε

Γιάννενα: Μια πόλη που «χάνει» το χρώμα της

Οικία Τζαβέλλα: «ταξίδι» στην ιστορία της πόλης 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back