Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 27-08-2016, 08:55
ΡΕΤΡΟ

Σε δύο διατελέσαντες πρωθυπουργούς, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ιωάννη Κωλέττη, έπεσε ο κλήρος της «φύλαξης» του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων). Πρόκειται για δύο ανδριάντες, η υπερφυσικότητα των οποίων επιδιώκει να υπογραμμίσει προφανώς το μεγαλείο τους. Το ύψος του καθενός αγγίζει τα 2,10 μ.

Το… έγκλημα δεν ήταν προσχεδιασμένο. Ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Κωλέττης δεν περίμεναν ότι θα μένουν σε γειτονικά βάθρα. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ήταν αυτές που οδήγησαν τα δύο αγάλματα δίπλα δίπλα. Με την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ και την «ανάπλαση» της πλατείας, ο Βενιζέλος, που για δύο περίπου δεκαετίες αποτελούσε σχεδόν τον ομφάλιο λώρο της πόλης, μεταφέρθηκε απέναντι, δίπλα από τον παλιό συνάδελφό του.

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Βενιζέλου, διά χειρός του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, στήθηκε στην κεντρική πλατεία το 1986. Η υπερφυσικότητά του κυριάρχησε στον χώρο. Η απόφαση εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για την ανέγερση του ανδριάντα πάρθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 1983, επί δημαρχίας Σπύρου Κατσαδήμα ο οποίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια για την απόδοση ενός τέτοιου φόρου τιμής στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον εθνάρχη, όπως αποκαλείται, είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίες του ’60, όταν στην πόλη είχε συγκροτηθεί ερανική επιτροπή από διάφορους φορείς. Η επιτροπή αυτή κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 800.000 δραχμών το οποίο και διατέθηκε στη συνέχεια για την εκπλήρωση του σκοπού. Το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου στον κ. Παπαγιάννη, ενώ παράλληλα αποφάσισε να γίνει η χύτευση του ανδριάντα στο 301 εργοστάσιο βάσης, μετά από συνεννόηση που είχε η δημοτική αρχή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Φίλιππας Φίλιος ναι μεν συμφώνησε με την απόδοση τιμής στον Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά εξέφρασε την επιφύλαξή του ως προς την αναγκαιότητα ανέγερσης ανδριάντα. Επί δημαρχίας Χαρίλαου Τόλη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σπύρο Κατσαδήμα μετά τον θάνατό του, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του ανδριάντα στην κεντρική πλατεία. 

Τον Μάιο του 1985, δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια. «Τα Γιάννινα εκπληρώνουν ένα μεγάλο χρέος. Στήνουν στην πιο περίοπτη θέση της πόλης τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου του μεγάλου πολιτικού αρχηγού τον οποίο σήμερα το πανελλήνιο αναγνωρίζει ως εθνάρχη» δήλωσε ο δήμαρχος κ. Τόλης, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τη συμβολή του Βενιζέλου στην απελευθέρωση της πόλης το 1913.

Ήταν το 2002, όταν στήθηκε, στην απέναντι πλευρά της πλατείας, ο υπερφυσικός ορειχάλκινος ανδριάντας του Ιωάννη Κωλέττη, του πρώτου κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, με καταγωγή από το Συρράκο. Αυτή τη φορά από τον δήμο Ιωαννιτών δεν επιλέχθηκε ο δρόμος της απευθείας ανάθεσης αλλά αυτός του πανελλήνιου διαγωνισμού, με τον γιαννιώτη γλύπτη Κώστα Καζάκο να κερδίζει το πρώτο βραβείο.

Η πρώτη απόφαση για ανέγερση ανδριάντα ή προτομής του Κωλέττη πάρθηκε επί δημαρχίας Λευτέρη Γκλίναβου το 1997. Το 2001, επί δημαρχίας Τάσου Παπασταύρου, καθορίστηκαν οι όροι διακήρυξης του πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, με τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκου Γκόντα να υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος έχει επιχορηγηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με 10 εκατ. δρχ. για την ανέγερση του ανδριάντα όπως και ότι με την υπόθεση έχει ασχοληθεί ο Κάρολος Παπούλιας «που θεωρεί τον Κωλέττη ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές προσωπικότητες». Στην ίδια συνεδρίαση, ψηφίστηκε συνολική πίστωση 25 εκατ. δρχ. για τα βραβεία, τη φιλοτέχνηση και τα λοιπά έξοδα που απαιτούσε το άγαλμα. Έναν χρόνο μετά, ο Κωλέττης (που φέρεται ως ένας από τους πιθανούς συγγραφείς του έργου «Η Ελληνική Νομαρχία») εγκαταστάθηκε έξω από το κτίριο της τότε Νομαρχίας Ιωαννίνων.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3