Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής Ιωαννίνων ζητούν να εμβολιαστούν

Εικόνα του άρθρου Οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής Ιωαννίνων ζητούν να εμβολιαστούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2021, 18:06
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εκτός από το θέμα των κλειστών πανεπιστημίων, μιας και η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει ότι τα ιδρύματα θα είναι φέτος κλειστά, ανεξαρτήτως πορείας της πανδημίας, υπάρχει και το πιο ειδικό ζήτημα, που θέτουν φοιτητές-τριες της Ιατρικής Ιωαννίνων.

Ο φοιτητικός σύλλογος καταγγέλλει ότι 176 τελειόφοιτοι-ες που κάνουν πρακτική καθημερινά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, κατά μεγάλο ποσοστό δεν έχουν εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός τους ακυρώνεται ή αναβάλλεται.

Μέλη του συλλόγου περιέγραψαν την κατάσταση, κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης.

Στις 23 Φεβρουαρίου προτάθηκε στο σύλλογο να καταρτίσει λίστα και να την καταθέσει στο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να ενταχθούν οι τελειόφοιτοι-ες στη διαδικασία «άτυπης αναπλήρωσης» και να μην χάνονται δόσεις εμβολίων.

Με αυτό τον τρόπο  εμβολιάζονται άτομα εκτός των ομάδων που κάνουν τακτικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όταν ακυρώνονται ραντεβού, οι δόσεις γίνονται σε μέλη ενόπλων δυνάμεων κ.λπ. Αυτό που γίνεται στην πράξη, είναι ότι ο πρώτος από συγκεκριμένες ομάδες (ένστολοι ή υγειονομικοί) που απαντάει στο τηλέφωνο, πηγαίνει για εμβόλιο.

Οπότε, λογικότερο από τον εμβολιασμό των ενστόλων, θα ήταν να εμβολιαστούν φοιτητές-τριες που είναι κάθε μέρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και έχουν συμμετοχή στο κλινικό έργο. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που στη λογική «να μη χαθούν δόσεις» εμβολιάζονται και άλλοι (συγγενείς, γνωστοί), ακόμα και κομματικά στελέχη, σε περιστατικά που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Όπως τόνισαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών, το αίτημα «κατάρτισης λίστας» είναι μια «διαδικασία πραγματικής υποτίμησης της ανάγκης άμεσου οργανωμένου εμβολιασμού των γιατρών φοιτητών που βρίσκονται μέσα στις κλινικές του ΠΓΝΙ».

Ο σύλλογος προσπάθησε ξανά να εντάξει τους τελειόφοιτους, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΠΓΝΙ, Σταυρούλα Τσιάρα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές της Ιατρικής, «παρέπεμψε την όποια επίλυση του προβλήματος σε ‘κάποια τηλεφωνήματα που θα κάνει’, ενώ όταν ζητήθηκε από εμάς πληρέστερη ενημέρωση για τις έγγραφες θεσμικές ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα, αρνήθηκε την όποια ενημέρωση».

Σημειώνεται ότι η κα Τσιάρα, σε αντίστοιχη περίπτωση, όταν ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών στα Γιάννενα είχε αρχίσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο, είχε δηλώσει ότι είχε γίνει συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ. Τότε, είχε προβάλλει ένα αντίστοιχο αίτημα και ταυτόχρονα, πρόβλημα, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

 Επίσης, η κα Τσιάρα ενημέρωσε για επιστολή που έχει σταλεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τους εμβολιασμούς των φοιτητών. «Ωστόσο το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, παρά τα επίμονα αιτήματα μας, δεν μας κοινοποιείται» όπως ανέφεραν.

Ακόμα, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους φοιτητές, κάποια άτομα από τη συγκεκριμένη λίστα, που κατατέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν αλλά στη συνέχεια, οι εμβολιασμοί σταμάτησαν.  

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου Ιατρικής, άφησαν αιχμές για την κυβέρνηση πολιτική, για «εγκληματικές ευθύνες και στο ζήτημα της υλοποίησης των εμβολιασμών» και έλλειψη πρόνοιας για το ΕΣΥ.

«Μάλιστα, διάφορα επιτελεία στοχοποιούν την ηλικιακή μας ομάδα ως υπαίτια για την διασπορά του ιού, την ίδια ώρα που αρνούνται τον εμβολιασμό μας, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της διασποράς σε σχολεία, μεγάλους εργασιακούς χώρους συγχρωτισμού χιλιάδων εργαζομένων και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ανέφεραν.

Τέλος, αναφέρθηκαν στα περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής των τελευταίων ημερών και τόνισαν ότι «δεν μπορεί λοιπόν την ώρα που προσφέρουμε κλινικό έργο στους ασθενείς του ΠΓΝΙ να ‘πεταγόμαστε έξω’ από το πρόγραμμα εμβολιασμών και αντιμετωπιζόμαστε συνολικά ως χαμηλής προτεραιότητας και αναλώσιμοι, τη στιγμή μάλιστα που ο περιορισμός της διασποράς μέσα στα νοσοκομεία είναι ζήτημα προτεραιότητας μετά και τα πολλαπλά γεγονότα διασποράς του ιού στο ΓΝ Χατζηκώστα αλλά και στο ΠΓΝΙ».

Ζητούν τέλος από τις τοπικές αρχές, το πανεπιστήμιο και το τμήμα, να ενταχθούν οι φοιτητές-τριες 6ου έτους στην εμβολιαστική διαδικασία, να δοθεί λύση σε συναδέλφους τους από το εξωτερικό, που δεν έχουν ΑΜΚΑ και να ανακληθούν οι ακυρώσεις των ραντεβού για εμβολιασμού φοιτητών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back