Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι «νέοι» Δήμοι από 1η Σεπτεμβρίου: οι αλλαγές και οι μισθοί

Εικόνα του άρθρου Οι «νέοι» Δήμοι από 1η Σεπτεμβρίου: οι αλλαγές και οι μισθοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2019, 04:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εκλογική ιστορία, το ελληνικό εκλογικό σώμα ψήφισε με βάση ένα νόμο και πριν καν ορκιστούν αυτοί που έκλεξε, ο νόμος άλλαξε, αλλάζοντας και την ετυμηγορία του. Ο «νόμος Θεοδωρικάκου» είναι αντιπαράδειγμα δημοκρατικής διαδικασίας και μοιάζει περισσότερο με «κοπτάτσια», τον τρόπο δηλαδή που ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως γραμματέας της ΚΝΕ.

Η ουσία δεν έχει να κάνει με τις δεδομένες αδυναμίες και «κλεισίματα ματιού» σε πλειοψηφικά συμφέροντα που υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νέος νόμος πρακτικά αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας πίσω τις εξουσίες στους δημάρχους, τις οποίες έχασαν (σε σχέση με ό,τι ίσχυε την περασμένη θητεία), εφόσον δεν εκλέχτηκαν με απόλυτη πλειοψηφία, από την πρώτη Κυριακή.  

Οι βασικές αλλαγές είναι ότι η παράταξη του δημάρχου αποκτάει πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές, ακόμα και αν δεν της αντιστοιχεί αναλογικά. Το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε έτσι να μετριάσει το «πραξικόπημα», αντί για παράδειγμα να αλλάξει ουσιαστικά τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως όμως και με τους προηγούμενους νόμους, το κεντρικό σώμα Δήμων και Περιφερειών αποδυναμώνεται, καθώς καίριες αποφάσεις μεταφέρονται σε επιτροπές.

Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη του νόμου για την οικονομική και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής: «Σε περίπτωση που ο συνδυασμός του εκλεγέντος δημάρχου δεν έχει εκλέξει τον ελάχιστο αριθμό μελών που προβλέπονται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1, τότε ο αριθμός των μελών που εκλέγει προσαυξάνεται μέχρι του αριθμού αυτού αφαιρουμένων ισάριθμων εδρών ανά μία από τις παρατάξεις που έλαβαν τον μικρότερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, εφόσον έχουν εκλέξει μέλος στην επιτροπή». Κοινώς, αν ψηφίσατε κάποιες από τις μικρές παρατάξεις που εκλέγουν μέλος στην επιτροπή, κατόπιν… αποτελεσμάτων, ψηφίσατε υπέρ της δημοτικής αρχής!

Στις κοινότητες, αντί για εκλογή με κλήρωση μεταξύ υποψηφίων των δύο πρώτων συνδυασμών, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού. Εκεί, η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά… διατήρησε το σκεπτικό του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα αφαίρεσε από τις κοινότητες το αποφασιστικό δικαίωμα, μετατρέποντάς τες σε «εισηγητικό» όργανο.

Ο δήμαρχος μπορεί πρακτικά να σχηματίσει μια «υπερπαράταξη» η οποία θα λογίζεται ενιαία πλέον. Για να συμπληρωθούν οι αντιφάσεις, διευκρινίζεται ότι οι παρατάξεις που συνασπίζονται, αρκεί να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου σε αυτές, «διατηρούν την αυτοτέλειά τους».  Σημειωτέον ότι και ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε τη δημιουργία νέων παρατάξεων με γραπτές δηλώσεις των μελών τους και υποβολή στο προεδρείο του συμβουλίου.

Αντιδήμαρχος, μπορεί και τώρα να εκλεγεί κάποιος από άλλη δημοτική παράταξη, πλην αυτής του δημάρχου, αρκεί να εγκρίνει η πλειοψηφία της παράταξής του.

Οι αντιδήμαρχοι έχουν το λιγότερο 1 έτος θητεία, από 2 που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Οι αντιπεριφερειάρχες έχουν επίσης 1 έτος θητεία, το λιγότερο. Οι θέσεις των χωρικών αντιπεριφερειαρχών (που πλέον δεν εκλέγονται όπως επί Καλλικράτη, χωρίς σταυρό δηλαδή), καλύπτονται με διορισμό από τον περιφερειάρχη (υποχρεωτικά από την οικεία περιφερειακή ενότητα ο κάθε αντιπεριφερειάρχης)


  • Τα Γιάννενα μπορούν να έχουν έως 9 αντιδημάρχους.
  • Ο μισθός του δημάρχου είναι το 90% του μισθού γενικού γραμματέα υπουργείου, ήτοι 4.275 ευρώ
  • Κάθε αντιδήμαρχος παίρνει το μισό μισθό του δημάρχου
  • Ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου παίρνει 900 ευρώ
  • Ο γενικός γραμματέας του Δήμου παίρνει το 65% του μισθού δημάρχου
  • Η Ήπειρος μπορεί να έχει 4 χωρικούς και ως 6 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες
  • Ο περιφερειάρχης αμοίβεται και αυτός με το 90% του μισθού γενικού γραμματέα υπουργείου.
  • Οι αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν 3.206 ευρώ. Επιπλέον, δύο περιφερειακοί σύμβουλοι από κάθε περιφέρεια, στους οποίους ο περιφερειάρχης έχει αναθέσει αρμοδιότητες, δικαιούνται μισθό προέδρου περιφερειακού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, παίρνει το 50% του μισθού του περιφερειάρχη
  • Η αποζημίωση για συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου και για τις διάφορες επιτροπές, είναι 64 ευρώ ανά συνεδρίαση, με πλαφόν συνεδριάσεων ανά μήνα.

(Οι μισθοί είναι με μικτά ποσά)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back