Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 23-09-2021, 13:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 15o Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Φυσικής (COMECAP) θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Du Lac, από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιστημονική εκδήλωση, που αρχικά είχε οριστεί για τον Σεπτέμβριο 2020, επανασχεδιάστηκε στις νέες ημερομηνίες ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις νέες συνθήκες συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό συνέδρων από όλη την Ελλάδα στα Γιάννενα, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία, και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο μετεωρολογίας που διοργανώνεται στον ελληνικό χώρο κάθε δύο χρόνια και προσελκύει σταθερά την τελευταία δεκαετία πάνω από 200 καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου και μεταπτυχιακούς φοιτητές, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

«Είναι πλέον από όλους αντιληπτό ότι τα θέματα που αφορούν στις καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή, δεν παρουσιάζουν μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά και γενικότερο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον, λόγω των επιπτώσεων τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  αποτελούν ο πολύ πρόσφατος παρατεταμένος και ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού και οι επακόλουθες εκτεταμένες, καταστροφικές πυρκαγιές, οι ακραίες καταιγίδες που προκαλούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες ελληνικές πόλεις που επιδεινώνεται από την καύση βιομάζας (τζάκια)» σημειώνεται.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, θα συζητηθούν οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα, στο κλίμα της Μεσογείου αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, η ανάπτυξη των κατάλληλων μοντέλων για τη μελέτη αυτών, η βελτίωση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία κτλ.

*Η δυνατότητα συμμετοχής με φυσική παρουσία είναι αυστηρά ελεγχόμενη και είναι εφικτή μόνο με προ-εγγραφή. H προσέλευση στο συνεδριακό χώρο χωρίς προεγγραφή και παραλαβή προσωπικού bar code δεν επιτρέπεται. Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται και διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.comecap2021.gr.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa