Πριν από 42 χρόνια (ναι, τόσα είναι), οι Iron Maiden πήγανε στις Μπαχάμες για να ηχογραφήσουν το τέταρτο άλμπουμ τους.
Το Piece of Mind ήταν ο πρώτος δίσκος που ηχογράφησαν με τον Νίκο μακ Μπρέιν στα τύμπανα, αφού αποχώρησε ο εδώ και χρόνια μακαρίτης, Κλάιβ Μπερ.
Ο δίσκος ήταν επίσης μια επιβεβαίωση ότι στους Maiden, κουμάντο κάνει ο τύπος με το μπάσο, ο οποίος έγραψε δύο από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του μέταλ, τα οποία ανοίγουν και τις ισάριθμες πλευρές του δίσκου: το Where Eagles Dare και το Trooper.
To The Trooper που λέτε σήκωσε στις πλάτες του τους Maiden για πολλά χρόνια και σήμερα, είναι αυτό που λέμε «κλασικό» κομμάτι. Και όμως, δεν ήταν το πρώτο single που έβγαλε η μπάντα από τον δίσκο. Αυτό, ήταν το Flight of the Icarus, ένα εξίσου τρομερό κομμάτι. Το Trooper όμως είχε πολεμικό τέμπο. Ο Χάρις (ο Στιβ), λέει ότι το εμπνεύστηκε από την προέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας (όχι του Απόλλωνα Αθηνών) στον Κριμαϊκό πόλεμο και τη μάχη του Μπαλακλάβα, όπου έγινε κανονικό μακελειό, χωρίς να νικήσει κανείς.
Ο Άλφρεντ Τένισον είχε γράψει ένα ποίημα για τη συγκεκριμένη επίθεση και ο Σμιθ αποφάσισε ότι αν πχ ο Έντι, η μασκότ της μπάντας, ήταν μέλος εκείνου του σώματος, τότε θα πήγαινε με καλπασμό και θα έλεγε πάνω κάτω ότι «you’ll take my life, but I’ll take yours too”,
Το κομμάτι και η φέρουσα βρετανοσύνη του, κατέληξε να κάνει τον Έντι, όπως εμφανιζόταν στο εξώφυλλο του σινγκλ, έμβλημα του UDA στην Ιρλανδία, καθώς και αιτία για να τρώει άπειρο κράξιμο ο Ντίκινσον, όταν έβγαινε με τη φορεσιά του βρετανικού πεζικού και τη union jack στα χέρια, στις συναυλίες στην Ιρλανδία.
Πίσω στο Piece of Mind, υπήρχαν και άλλα κομμάτια που το έγραψαν στα ψηλά κατάστιχα του μέταλ: Die with Your Boots On, Revelations, To Tame a Land. Τα ωραία ήταν επίσης στα b-sides που επέλεγαν οι Maiden για τα σινγκλ: Το Cross Eyed Mary των Jethtro Tull και το I’ve Got the Fore των Montrose…