Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 16-09-2019, 17:28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την έκθεση «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου» με φωτογραφίες του Πολυδεύκη Ασωνίτη θα φιλοξενήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, στο οποίο αρχικά παρουσιάστηκε.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, και η έκθεση θα παραμείνει έως τις 18 Οκτωβρίου 2019.

Η φωτογράφηση έγινε σε ένα από τα ελάχιστα ακόμη παραδοσιακά καμίνια παραγωγής κάρβουνου της Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά, το οποίο περιτριγυρίζεται από το φυσικό τοπίο της Πίνδου. «Ο φωτογράφος προσπαθεί να αναδείξει τον χαρακτήρα της εργασίας των καρβουνιάρηδων, οι οποίοι μεθοδικά και με κυκλικές κινήσεις μαζεύουν τα κάρβουνα που δημιουργούνται από την ατελή καύση των ξύλων. Προσεγγίζει με καλλιτεχνικό τρόπο τη διαδικασία παραγωγής σκύβοντας, όπως και αυτοί, στα κάρβουνα, ανεβαίνοντας μαζί τους στο καμίνι και μοιραζόμενος την ζωή τους εκεί, για πολλές μέρες μέσα στο χειμώνα του 2018…» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.  

Και λίγα λόγια τον φωτογράφο: Ο Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1956. Είναι διδάκτωρ και μεταπτυχιακός Eπιστημών της Τέχνης. Σπούδασε ιστορία και αισθητική της φωτογραφίας στον «Φωτογραφικό Κύκλο» του Πλάτωνα Ριβέλλη, τεχνική της φωτογραφίας στο «Εργαστήρι Μελέτης και Εφαρμογής Φωτογραφίας» του Δημήτρη Χλιβερού καθώς και στο Εργαστήρι φωτογραφίας μόδας και αρχιτεκτονικής φωτογραφίας του Γιώργου Πασσά, στην Αθήνα. Έχει διδάξει, ως καθηγητής φωτογραφίας. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «Φωτογράφος». Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα, ενώ έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των φωτογραφικών ομάδων Ιωαννίνων: «Φωτογραφιστές» και «Φωτόραση». Σήμερα είναι εισηγητής σε φωτογραφικές ομάδες.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2