Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ηπειρώτες βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εικόνα του άρθρου Οι ηπειρώτες βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2019, 16:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών τοποθετήθηκαν βουλευτές της Ηπείρου. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία αναμένεται να αρχίσει στις 14.30 της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειρίσθηκε το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και έφθασε στην σημερινή συμφωνία. Συμφωνία που όπως όλοι ξέρουμε σημαίνει και συμβιβασμός (…) Και στ’ αλήθεια δεν έχουμε παραχωρήσει τίποτα. Ούτε το ελάχιστο πραγματικό κεφάλαιο ψυχής, όπως αυτό ορίζεται στην κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα από την ιστορικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σε  τέτοια λοιπόν ιστορική στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος από τους ακροδεξιούς βαρώνους και πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο, αγνοώντας τις παραδόσεις και τις θέσεις της κλασσικής φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζαμε (…) Εμπεριέχει, όμως, η στάση του κ. Μητσοτάκη και υποκρισία. Τη θέλει τη συμφωνία. Τη θέλει τη συμφωνία αλλά δεν θέλει αυτό να πιστωθεί ως κέρδος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, απέφυγε συστηματικά να εννοήσει καν, ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί από μια κυβέρνηση της ΝΔ και τόνισε μάλιστα ότι «το όνομα δεν είναι αυτοσκοπός», φυλάσσοντας τα «νώτα» του. Μίλησε για αλυτρωτισμό της πΓΔΜ, παρότι είναι «μικρή χώρα με μικρό στρατό»:

«Το όνομα δεν είναι αυτοσκοπός. Το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού. Και από τη στιγμή που και το όνομα δεν βελτιώνεται και ο αλυτρωτισμός παραμένει ενεργός και επικίνδυνος, έχετε σπάσει τα μούτρα σας και έχετε οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Τα Σκόπια είναι μικρή χώρα, δεν έχουν ισχυρό στρατό. Όμως, ένας που έχει ιστορική συναίσθηση, βλέπει τα Σκόπια όχι μόνο με το μέγεθός τους, αλλά βλέπει και τα Σκόπια ως πιόνι. Πολλές φορές μικρές χώρες χρησιμοποιούνται ως πιόνι από άλλες και τότε η επικινδυνότητά τους είναι μεγαλύτερη. Γιατί αυτή την αλυτρωτική σφήνα μιας χώρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως πιόνι, να την αφήσουμε στα σπλάχνα της Ελλάδος και να μην εκμεταλλευτούμε την αδήριτη ανάγκη του διεθνούς παράγοντα να δώσει λύση, επιτυγχάνοντας καλύτερη συμφωνία που δεν περιέχει τον αλυτρωτισμό;».

O βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, τόνισε μεταξύ άλλων «η συμφωνία τηρεί απαρέγκλιτα την εθνική γραμμή, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή», κάνοντας έτσι «πάσα» στη ΝΔ. Είπε ακόμα:

«Η μακεδονική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ από το 1977 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ η συμφωνία πετυχαίνει να την ονομάσει σλαβική και να την κατατάξει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, κάτι που πριν δεν υπήρχε (…) Για όσους κομπορρημονούν για την άψογη γνώση της αγγλικής, ο όρος nationality παραπέμπει στον ελληνικό όρο ιθαγένεια ή υπηκοότητα κι όχι εθνότητα. Επιπλέον, αυτό πιστοποιείται και από το άρθρο 2 παράγραφος 2 του συντάγματος της γείτονος, που διασαφηνίζει ότι ιθαγένεια δεν σημαίνει εθνότητα (…)Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική και κανείς δεν την διαπραγματεύεται. Η χώρα μας οφείλει να γίνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Και η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει τις βάσεις για τα Βαλκάνια της ειρήνης και της συνεργασίας».

Ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. μετά την ομιλία του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. χθες εδώ σε αυτή την Επιτροπή βρίσκονται σε σύγχυση. Προσπαθούν προφανώς να εφεύρουν ένα νέο επιχείρημα, μια νέα ρητορική υπερασπιζόμενοι την νέα γραμμή του κόμματός τους, η οποία είναι η γραμμή της Πολιτικής Άνοιξης του 1994 αλλά και του ΛΑΟΣ του 2008 (…)Όσον αφορά τη γλώσσα, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας στις 17/9/1959 που ήταν ο κ. Αβέρωφ, «κομμουνιστοφάγος», δεξιότατος. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε πράγματα. Από του βήματος της Βουλής και αυτός είπε ότι η μακεδονική γλώσσα ομιλείται στα Σκόπια και έχει και γραμματική και συντακτικό. Άρα, οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα προσπαθούν να εφεύρουν είναι προφανώς έωλο».

Η Άννα Ασημακοπούλου, η οποία έκανε και αναφορά στη θητεία της ως δημοτική σύμβουλος στα Γιάννενα, υπερασπίστηκε τους διαδηλωτές κατά της συμφωνίας (παλαιότερα βέβαια έχει εκφραστεί υπέρ της χρήσης όπλων από την αστυνομία στις διαδηλώσεις):

«Η ψήφος υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού (…) Κατεβαίνατε σε δρόμους και πλατείες και κατεβάζατε μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες να κάνουν την "επαναστατική γυμναστική" τους. Για δείτε όμως πώς τα φέρνει η ζωή τα πράγματα. Ρόδα είναι και γυρίζει. Τώρα για πρώτη φορά ο λαός βγήκε αληθινά στους δρόμους. Το Μακεδονικό κατέβασε περισσότερο κόσμο στους δρόμους απ’ όλα τα άλλα ζητήματα μαζί - όλες τις τελευταίες δεκαετίες» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back