Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι φορείς διαχείρισης προειδοποιούν…

Εικόνα του άρθρου Οι φορείς διαχείρισης προειδοποιούν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2020, 17:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διοργάνωσε μια εκδήλωση που μια από τις αφορμές της, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία ήταν πριν από μια εβδομάδα.

 Η ουσία της εκδήλωσης όμως, ήταν αλλού. Καταρχάς, ήταν η πρώτη ανοιχτή δια ζώσης επίσημη εκδήλωση δημόσιου φορέα που έγινε στα Γιάννενα, μετά την καραντίνα. Για τις ανάγκες της, στήθηκαν καρέκλες και τέντες στον εξωτερικό χώρο των παλιών σφαγείων, με τα απαραίτητα αντισηπτικά κ.λπ.

Επίσης, ήταν ίσως η τελευταία εκδήλωση του Φορέα υπό την παρούσα διοικητική κατάσταση, μιας και ο «νόμος Χατζηδάκη» πρακτικά καταργεί τους φορείς διαχείρισης.

Τέλος, ήταν μια εκδήλωση κατά την οποία η κυβέρνηση «τα άκουσε» επίσημα, για το πλέον αμφιλεγόμενο (μαζί με το εκπαιδευτικό) νομοσχέδιο που πέρασε εν μέσω πανδημίας, το νόμο για το περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του φορέα, Φίλιππας Φίλιος, στην εισαγωγή του παρουσίασε εν τάχει τον τόμο «τι θέλει και τι είναι η λίμνη Παμβώτιδα», τη μελέτη δηλαδή που σύνταξε ο φορέας για τη λίμνη.

Ξεκαθάρισε ότι «κλήθηκαν όλοι οι φορείς» και είπε ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να έχει τη θέση της, όπως «και ο φορέας έχει το δικαίωμα της άποψής του».

Οι κυβερνητικοί ή συμπολιτευτικοί φορείς ήταν διακριτικά απόντες. Χαιρετισμούς και αιτιολογήσεις της απουσίας τους έστειλαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κιμπουρόπουλος καθώς και οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Σταύρος Καλογιάννης. Από τον Δήμο Ιωαννιτών παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας και από την Περιφέρεια… κυρίως σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Επίσης, το παρών έδωσε και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Παρών ήταν επίσης ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές.

Αυτοί που σίγουρα ήταν πιο… παρόντες ήταν ο ευρωοβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης που έκανε και παρέμβαση, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος στις δηλώσεις του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφενός προέβη σε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής» κατά την ψήφιση του νόμου, αλλά και ότι ήδη, κάποιες αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις του νόμου, εφαρμόζονται. Είπε για παράδειγμα ότι η  απόφαση για την εξάπλωση των ομπρελών στις παραλίες, στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων λόγω πανδημίας, δεν απαιτεί γνωμοδότηση. Έτσι, η «διαδικασία-εξπρές» του κ. Χατζηδάκη, επεκτείνει ομπρέλες και ξαπλώστες ακόμα και σε παραλίες όπου για παράδειγμα γεννάει τα αυγά της η Καρέτα-Καρέτα…

Αντίστοιχα καταγγελτικός ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης του φορέα. Ο κ. Δημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στην εθελοντική συμμετοχή των μελών της διοίκησης, συγκρίνοντάς την με την  αντικατάσταση των φορέων από «εξ αποστάσεως» (επί πληρωμή) διοικήσεις, λέγοντας ότι η διαφορετική πολιτική τοποθέτηση των μελών της διοίκησης δεν επηρέασε την παραγωγικότητά της.

«Και παραγόμενο έργο υπήρξε, παρά την εθελοντική μας θέση» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επιτυχημένο μοντέλο διοίκησης εκ του μακρόθεν.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Δημήτρης Γκόλας, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση του φορέα Europe Direct και των δυνατοτήτων που παρέχει, αφού πρώτα τόνισε ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα θα είναι πιο επιβαρυντικά και σε οικονομικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα κριτικός ήταν επίσης ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στους φορείς διαχείρισης Μιχάλης Βάκκας. «Οι εργαζόμενοι είναι μόνιμα σε καθεστώς αβεβαιότητας, συχνά απλήρωτοι» τόνισε, πρόσθεσε όμως ότι είναι αυτοί που έχουν σηκώσει το βάρος της λειτουργίας και πλέον, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βάκκας, ο υπουργός αρνήθηκε να τους συναντήσει. Αυτό που έχουν στα χέρια τους είναι ότι «μεταφέρονται» στο νέο καθεστώς, με τις υπάρχουσες εργασιακές διατάξεις.

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος της Καλλιστώς, Σπύρος Ψαρούδας, που τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για ένα «κίνημα των εραστών της ακινησίας», απαντώντας με μια… ελαφρα ειρωνεία στους χαρακτηρισμούς του κ. Χατζηδάκη, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ο τελευταίος ανέπτυξε το ρυθμιστικό ρόλο των φορέων διαχείρισης στην ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακόμα, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας έκφρασε την άποψη ότι «το νομοσχέδιο τελικά δεν θα εφαρμοστεί.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Μάκη Φελέκη, προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων.

Ο κ. Φελέκης είπε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή του Φορέα έχει αποκτήσει τουριστική πιστοποίηση (ήπιες δραστηριότητες, εναλλακτικός τουρισμός κ.λπ.) από το 2015. «Οι τουριστικοί επιχειρηματίες της περιοχής, μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις κυρίως, με την πιστοποίηση είδαν αύξηση 20% στις πληρότητες» τόνισε και πρόσθεσε ότι αν ο «νόμος Χατζηδάκη» ίσχυε το 2015, ο φορέας δεν θα πιστοποιούνταν, καθώς δεν θα ήταν αυτοδιοίκητος.

Τέλος, σημείωσε ότι οι φορείς διαχείρισης έχουν συνυπογράψει επιστολή προς το IUCN και στο Europark, όπου σημειώνονται μια σειρά ενστάσεις και προβληματικές διαστάσεις του νομοσχεδίου.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back