Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι επιδιώξεις για το προσφυγικό

Εικόνα του άρθρου Οι επιδιώξεις για το προσφυγικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2017, 01:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων επιθυμεί ο δήμος Ιωαννιτών με «όχημα» το προσφυγικό ζήτημα. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επιδιώκει να αξιοποιήσει κονδύλια για την αποκατάσταση-ανακαίνιση κτιρίων στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν πολιτιστικές, εκπαιδευτικές ή ακόμα και αθλητικές δραστηριότητες για τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους του Δήμου. Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μέρος του «πακέτου» που δίνεται στην Ελλάδα από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο Δήμος είχε καταβάλλει κάποιες προσπάθειες για αποκατάσταση κτιρίων όπως το ΚΕΚΩΠ, για το οποίο υπήρξε πρόταση φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να μη χάσει την ευκαιρία. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε και στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας με τον ευρωπαίο επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Ε.Ε.

Ο κ. Στυλιανίδης,  αφού απέδωσε τα εύσημα στον Δήμο για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τον Δήμο το επόμενο χρονικό διάστημα. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του επιτρόπου που διαχειρίζεται ένα σημαντικό ποσό για το προσφυγικό, μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει αδιάθετο.

«Βασική μας αρχή είναι πως πρέπει οι κοινότητες που υποδέχονται στους πρόσφυγες να είναι κι αυτές έτοιμες να υποστηρίξουν την υποδοχή αλλά και να νιώσουν ότι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έχοντας κάποια στιγμή και κάποια μορφή οφέλους» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Υπογράμμισε δε τον σχεδιασμό για μεταφορά των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και την υιοθέτηση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος κ. Μπέγκας δήλωσε: «Εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν από εδώ και πέρα για να μπορέσει η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων να δημιουργήσει κάποια παρακαταθήκη σε ορισμένα επίπεδα, όπως η ενίσχυση υποδομών του Δήμου και οι ενέργειες ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία». Ο κ. Κολόκας επισήμανε ότι «όραμά μας είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά τους πρόσφυγες-μετανάστες, γηγενείς, ευπαθείς ομάδες, ΑμεΑ και γενικότερα όλους τους πολίτες. Κύριο μέλημά μας είναι η αναγνώριση και η συμπερίληψη της διαφορετικότητας στις δομές, τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του Δήμου», ενώ υπενθύμισε ότι τα Γιάννενα είναι μέλος του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μπέγκας και ο κ. Κολόκας έθεσαν στον επίτροπο το ζήτημα της δημιουργίας μιας δομής για τα ασυνόδευτα ανήλικα καθώς και τη σημασία «που έχει για την περιοχή μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της κάθε είδους εκμετάλλευσής τους» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back