Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εικαστικοί αντιδρούν…

Εικόνα του άρθρου Οι εικαστικοί αντιδρούν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2020, 02:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να προκαλεί αναταραχές στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο το μάθημα καλλιτεχνικής παιδείας στο Λύκειο, προκαλώντας (αναμενόμενες) αντιδράσεις.

Ο Σύλλογος Εικαστικών Ηπείρου συμμερίζεται κι αυτός τις θέσεις της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, η οποία αντιδρά στη σχετική υπουργική απόφαση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων στο Λύκειο (υπ. αριθμ. 74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ.Φ. 2338/15/6/2020 απόφαση). Ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, που καταργεί το μάθημα καλλιτεχνικής παιδείας στην Α’ Λυκείου όπως και τα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στη Γ’ Λυκείου «στερώντας τους μαθητές από τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Διακόσμησης…» κ.λπ. Σε αυτό το σημείο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας με το σκεπτικό ότι οι μαθητές οδηγούνται «υποχρεωτικά στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία».

Για το μάθημα καλλιτεχνικής παιδείας, το οποίο καταργείται, αναφέρουν ότι αποτελούσε βασική επιλογή για πολλούς μαθητές. Καταθέτουν δε την άποψη ότι το μάθημα αυτό «αφενός μεν καλλιεργεί την αισθητική, ενδυναμώνει και αξιοποιεί τις εικαστικές εκφραστικές ικανότητες σε ανώτερο επίπεδο από εκείνο του Γυμνασίου, αφετέρου δε, φέρνει σε επαφή τους μαθητές με το εύρος των καλλιτεχνικών σπουδών, που αρκετοί ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν».

Για τους εκπαιδευτικούς, είναι σαφές ότι αλλοιώνεται ο πολιτισμικός ρόλος του Λυκείου, κι γι’ αυτό ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης.

Τέλος, στην ανακοίνωση-καταγγελία τους εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις θέσεις εργασίας. «Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές, καταργεί οργανικές θέσεις και δημιουργεί αναίτιες υπεραριθμίες και διαθεσιμότητες στους μόνιμους εικαστικούς εκπαιδευτικούς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back