Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δρόμοι των δημάρχων

Εικόνα του άρθρου Οι δρόμοι των δημάρχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2019, 12:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Λίντον Τζόνσον ή LBJ, 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε κάποτε ότι «όταν τα βάρη της προεδρίας μοιάζουν ασήκωτα, πάντα υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι θα μπορούσε να είναι και χειρότερα: να ήμουν δήμαρχος».

Η πιο δύσκολη και πιο προβεβλημένη δημόσια θέση σε μια πόλη, συνήθως αποτυπώνεται και υπενθυμίζεται στους δρόμους της. Εκεί που υλοποιείται διαχρονικά το «τα παράπονα στο δήμαρχο», εκεί που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, φτιάχνοντας ταυτόχρονα τις μικρές ιστορίες τους.

Γι αυτό και η πόλη συνήθως αποδίδει τιμή στους δημάρχους της, βαφτίζοντας δρόμους με το όνομά τους. Όσο πιο κεντρικός και μεγάλος, τόσο εντονότερη η ενθύμηση, αλλά και η υπενθύμιση ότι η ιστορία μπορεί να εξυψώσει ή και να καταδικάσει στη λήθη.

Τα Γιάννενα για παράδειγμα, θυμούνται έντονα τον Βασίλειο Πυρσινέλλα, καθώς ένας από τους τρεις πιο πολυσύχναστοuς δρόμους της πόλης έχει το όνομά του. O Πυρσινέλλας βέβαια «διαθέτει» και άλλα τοπωνύμια, όπως το πάρκο Πυρσινέλλα, το Πνευματικό Κέντρο, το αρχοντικό όπου στεγάζεται το ΔΗΠΕΘΙ.

Θυμούνται επίσης τον Γρηγόρη Σακκά, παρότι όταν έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα, σχεδόν το σύνολο του Τύπου τον κορόιδευε. «Τρις χειρότερον να ψηφιστεί ο Σακκάς» έγραφαν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες τότε. Σήμερα όμως, ένας από τους κεντρικότερους πεζοδρόμους των Ιωαννίνων, έχει το όνομά του.

Ο Δημήτρης Βλαχλείδης, ο δήμαρχος του Μεσοπολέμου, είναι επίσης σε πεζόδρομο, επίσης, λίγο πιο κάτω από τον Σακκά.  

Ο Κώστας Φρόντζος έχει επίσης το δικό του δρόμο, εκεί που βρίσκεται το σπίτι του, λίγο πιο κάτω από το δημαρχείο.

Ο Γιώργος Μελανίδης, η πιο τραγική φιγούρα της δημαρχιακής ιστορίας των Ιωαννίνων, καθώς πέθανε κατά την ορκωμοσία του, έχει δώσει το όνομά του στον πεζόδρομο πίσω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αντίθετα όμως, δεν υπάρχει οδός με το όνομα του διαδόχου του, Χριστόφορου Κωσταδήμα.

Αντίθετα, ο διάδοχος του Κωσταδήμα και μετέπειτα εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Κατσαδήμας, έχει δώσει το όνομά του στον πεζόδρομο που συνδέει Ζέρβα και Δωδώνης.

Το όνομα του πρώτου δημάρχου μετά τη χούντα, του Κώστα Μπέγκα, στο κέντρο, υπάρχει στο πάρκο ακριβώς κάτω από την πλατεία, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο, ονοματοδοσία που έγινε επί δημαρχίας Φίλιου. Υπάρχει επίσης και  σε ένα μικρό δρόμο στο Νεοχωρόπουλο.

Κεντρικός είναι και ο δρόμος του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, παρότι πινακίδα… δεν θα βρείτε. Δίπλα ακριβώς στην Όαση, είναι ο δρόμος που χωρίζει την πάλαι ποτέ ενιαία «πάνω και κάτω» πλατεία των Ιωαννίνων

Εκτός από τους «κεντρικούς» όμως, υπάρχουν και οι… απόκεντροι. Ο Γεώργιος Σταυρίδης, o oποίος διέτελεσε από το 1923 έως το 1925 δήμαρχος, έχει δώσει το όνομά του σε ένα στενό που καταλήγει σχεδόν από το γήπεδο, στην οδό Σπύρου Λάμπρου.

Ακόμα μικρότερος είναι ο δρόμος του προκατόχου του, Γεωργίου Ιωαννίδη, απέναντι ακριβώς από την πύλη της Μητρόπολης.

Ακόμα πιο «απόμακρος» είναι ο δρόμος του πρώτου δημάρχου της πόλης, μετά την ένταξή της στο ελληνικό κράτος, του Γιάγια Μπέη. Βρίσκεται «χαμένος» κάπου στα Ζευγάρια, σε ένα απομακρυσμένο σημείο της πόλης.

«Γείτονάς» του, αλλά με αρκετά μεγαλύτερο δρόμο, είναι ο Πέτρος Αποστολίδης. Ο «κόκκινος δήμαρχος» έχει ονομάσει το δρόμο που βρίσκεται πάνω από το περίπτερο της ΕΗΜ στον Φρόντζο.

Οι δήμαρχοι των Ιωαννίνων «παρελαύνουν» όλοι από το βιβλίο του typos-i «Οι ‘αποστάτες’, τα ρέντζελα και οι δήμαρχοι-Δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα 1925-2014», που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back