Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του Ιουνίου

Εικόνα του άρθρου Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του Ιουνίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2021, 01:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται για συγκεκριμένους ΚΑΔ το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η/3/2021, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την υπαγωγή στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, ως εξής:

1. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή και έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή μόνο συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» κατά την 29η/4/2021.

2. Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες, πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Ειδικότερα, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του παραρτήματος Α, που επισυνάπτεται

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για το μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

2. Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης (παράρτημα Β), μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών το μήνα Ιούνιο.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού ισχύει το κριτήριο που αφορά το όριο των 16 ωρών εβδομαδιαίως, εξαιρουμένων των εργαζομένων που παρέχουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες, των οποίων δεν επιτρέπεται η παροχή.

Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες δεν ισχύει το κριτήριο που αφορά τον κύκλο εργασιών.

3. Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του παραρτήματος Γ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για το μήνα Ιούνιο 2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύουν και τα δύο κριτήρια επιλεξιμότητας.

Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί η έναρξη υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από τις επιχειρήσεις στο Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ».

Ειδικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας (και ορθών επαναλήψεων) για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021, για επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες σε όλη τη χώρα, των οποίων η δραστηριότητα είχε ανασταλεί κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους ως εξής:

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων & ορθών επαναλήψεων για το μήνα Ιανουάριο: από 1/6/2021 έως και 2/6/2021.

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων & ορθών επαναλήψεων για το μήνα Φεβρουάριο: από 3/6/2021 έως και 4/6/2021.

Επισυνάπτονται τα: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ+Α.doc

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back