Η υποχώρηση των παγετώνων απειλεί τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και νερό 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, καθώς οι σημερινοί «πρωτοφανείς» ρυθμοί τήξης θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.
Τα δύο τρίτα του συνόλου της αρδευόμενης γεωργίας στον κόσμο είναι πιθανό να επηρεαστούν με κάποιο τρόπο από την υποχώρηση των παγετώνων και τη μείωση της χιονόπτωσης στις ορεινές περιοχές, λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Unesco.
Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ορεινές περιοχές και, από αυτούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, έως και οι μισοί αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η παραγωγή τροφίμων σε αυτές τις περιοχές εξαρτάται από τα ορεινά νερά, το λιώσιμο του χιονιού και τους παγετώνες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανάπτυξη του Νερού 2025.
Οι ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν επίσης: στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η λεκάνη του ποταμού Κολοράντο βρίσκεται σε ξηρασία από το 2000, και οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι περισσότερες βροχοπτώσεις πέφτουν ως βροχή, η οποία απορροφάται πιο γρήγορα από το χιόνι των βουνών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ξηρασίας.
Ο ρυθμός μεταβολής των παγετώνων είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος.
Η μεγαλύτερη τριετής απώλεια μάζας παγετώνων που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Σβάλμπαρντ και τις τροπικές Άνδεις να συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο.
Η Ανατολική Αφρική έχει χάσει κατά τόπους το 80% των παγετώνων της, ενώ στις Άνδεις το ένα τρίτο έως το ήμισυ των παγετώνων έχει λιώσει από το 1998. Οι παγετώνες στις Άλπεις και τα Πυρηναία, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, έχουν συρρικνωθεί κατά 40% περίπου κατά την ίδια περίπου περίοδο.
Η μείωση των παγετώνων είχε περαιτέρω επιπτώσεις, πρόσθεσε ο Abou Amani, διευθυντής των υδάτινων επιστημών στην Unesco, καθώς η απώλεια των πάγων αντικαθιστά μια ανακλαστική επιφάνεια με σκούρο έδαφος που απορροφά τη θερμότητα. «Το λιώσιμο των παγετώνων έχει αντίκτυπο στην ανακλαστικότητα της [ηλιακής] ακτινοβολίας και αυτό θα επηρεάσει ολόκληρο το κλιματικό σύστημα», προειδοποίησε.
Θα προκύψουν επίσης περισσότερες χιονοστιβάδες, καθώς η βροχή που πέφτει στο χιόνι είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το σχηματισμό χιονοστιβάδων. Το νερό που συγκεντρώνεται από το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί επίσης να απελευθερωθεί, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες σε κοιλάδες ή σε ανθρώπους που ζουν πιο κάτω στις πλαγιές. Το μόνιμο στρώμα πάγου λιώνει επίσης, απελευθερώνοντας μεθάνιο από τα ορεινά εδάφη που αποκαλύπτουν οι παγετώνες που λιώνουν.
Μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι η μισή παγκόσμια μάζα των παγετώνων θα χαθεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν σταματήσει η παγκόσμια θέρμανση.