Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οφθαλμολογική Κλινική: μεταμοσχευτικό κέντρο και πάλι

Εικόνα του άρθρου Οφθαλμολογική Κλινική: μεταμοσχευτικό κέντρο και πάλι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2022, 19:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, έρχεται να αναδείξει το έργο της Οθφαλμολογικής Κλινικής, μετά την επαναλειτουργία κατά το 2021 της μονάδας μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς.

Όπως αναφέρει, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως μεταμοσχευτικού κέντρου με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων όπως και η εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς που ονομάζονται εκτασίες με κυριότερη μορφή τον κερατόκωνο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς έκανε κατά το 2021 τρεις διαμπερείς κερατοπλαστικές (μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς) σε οφθαλμούς ασθενών με πλήρη θόλωση του κερατοειδούς, «θέτοντας εκ νέου τις βάσεις για την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στην περιοχή μας».

Επιπλέον, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν η πλήρης υποδομή και η κατάρτιση για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των ασθενών αυτών.

Πρόσφατα ο εξοπλισμός της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής ενισχύθηκε και από την απόκτηση συσκευής για τη διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (πρόκειται για το σύγχρονο μηχάνημα PXL PLATINUM 330). Η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (corneal cross linking, CXL) με τη χρήση της οργανικής χρωστικής ριβοφλαβίνης (η οποία είναι μια πρωτεινούχος ουσία) και υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των εκτασιών του κερατοειδούς και κυρίως του κερατοκώνου, παθήσεων που μπορούν να καταλήξουν σε επικίνδυνες λεπτύνσεις για την ακεραιότητα του κερατοειδούς.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η αναστολή της εξέλιξης της προόδου της νόσου και κατά συνέπεια η αναβολή ή ακόμη και η αποφυγή της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κάνει δε γνωστό ότι πριν από λίγες ημέρες έγιναν επιτυχώς οι δύο πρώτες επεμβάσεις σε ασθενείς με κερατόκωνο και στους δύο οφθαλμούς τους.

Τέλος, με την ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τον διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής και όλους όσους συνεργάστηκαν για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως μεταμοσχευτικού κέντρου και για την εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back