Η περιμετρική όδευση της καστροπολιτείας των Ιωαννίνων, είναι ενδεχομένως οι πιο παλιοί δρόμοι του αστικού ιστού της πόλης.
Γι αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι δρόμοι του Κάστρου, που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, πήραν τα ονόματα αυτοκρατόρων, ιδρυτών του Δεσποτάτου της Ηπείρου, των πιο γνωστών και ισχυρών οικογενειών που έζησαν και έδρασαν στα Γιάννενα.
Ένας από αυτούς τους δρόμους έχει εδώ και λίγες μέρες αλλάξει όνομα. Από οδός Ιουστινιανού, φέρει πλέον το όνομα του Μωυσή Ελισάφ, που υπήρξε μια από τις επιφανέστερες μορφές της πόλης στον επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα και είχε ιδιαίτερη πολιτική δράση που κατέληξε στην εκλογή του στη θέση του δημάρχου της πόλης, το 2019.
Με αυτή τη μετονομασία που θα επικυρωθεί και επίσημα, με μια εκδήλωση η οποία θα γίνει την Κυριακή 23 Μαρτίου, ο δρόμος του Κάστρου στον οποίο βρίσκεται η Συναγωγή, θα αποκτήσει άλλο ένα μεγάλο και πολλαπλό συμβολισμό: ένας από τους παλιότερους (αν όχι ο παλιότερος) δρόμους της πόλης, θα περάσει από την ονομασία του φερόμενου ως ιδρυτή της, στην ονομασία ενός δημάρχου της, στη σύγχρονη εποχή.
Στον βυζαντινό αυτοκράτορα αποδιδόταν για πολλά χρόνια η ίδρυση της πόλης, κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ο βασικός πυλώνας αυτής της άποψης, υπήρξε η μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Δάκαρη, που το 1958 εξέδωσε το πόνημα «Ιωάννινα, η νεώτερη Εύροια», στην «Ηπειρωτική Εστία».
Ο Δήμος Ιωαννιτών μάλιστα, έχει ως επίσημο έμβλημα τον Ιουστινιανό, στο κέντρο μιας αναπαράστασης του θεάτρου της Δωδώνης.
Ωστόσο, νεότερα δεδομένα που προέκυψαν από ανασκαφές στον 21ο αιώνα πλέον, αμφισβητούν τις «ρίζες» της πόλης και της τοποθετούν ακόμα πιο πίσω από τη βυζαντινή περίοδο και πριν ακόμα την ταύτιση με την Εύροια.
Στον δρόμο υπάρχει η Συναγωγή, η Καχάλ Καντός Γιασάν, το «Μέσα Συναγώι», που χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα, έχοντας υποστεί διάφορες ανακατασκευές.
Εδώ και λίγες μέρες, η Συναγωγή βρίσκεται στην οδό Μωυσή Ελισάφ 16, συνδέοντας έτσι τον τόπο και τον χρόνο, με έναν πολυσύνθετο άνθρωπο που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη νεότερη ιστορία της…