«ΟΑΕΔ» για... ντόπιους

Εικόνα του άρθρου «ΟΑΕΔ» για... ντόπιους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2018, 21:00

Με μια σειρά παρατηρήσεις, που ωστόσο είναι ανακριβείς, επιχειρεί να παρέμβει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος για την ανεργία στην Ήπειρο.

Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρεται στα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι: «Στην τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στις 11 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μια θλιβερή πρωτιά. Βρίσκεται μακράν στην κορυφή της Ευρώπης στον τομέα της ανεργίας. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο ανεργίας στο 6,8% και μέσο όρο στην Ελλάδα στο 19%, η Ήπειρος βρίσκεται στο 23,3%».

Ωστόσο, η ακριβής αποτύπωση είναι η εξής: η μηνιαία αποτύπωση απεικονίζει στοιχεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκεί, η Ήπειρος μετριέται μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι και η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα. Χωρίς να σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι λιγότερο φλέγον, η ανεργία στην Ήπειρο κυμαίνεται στο 21,2% (με στοιχεία τριμήνου που αποτυπώνουν την εικόνα σε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά) και είναι τέταρτη, πίσω από Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.  

Επίσης, ανακριβής είναι η ανακοίνωση και για τη θέση της Ηπείρου στην «ανεργιακή» ΕΕ. Η Ήπειρος, με στοιχεία 2017 της  Eurostat και ανεργία στο 24% ήταν στην έβδομη θέση, κάτω από τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, καθώς και κάποιες ισπανικές περιφέρειες.

Ο κ. Ριζόπουλος προτείνει μεταξύ άλλων… «Μητρώο Ανέργων Ηπειρωτών», μια πρωτοβουλία που δεν διευκρινίζεται εάν θα απαιτεί… ληξιαρχική πράξη, καθώς και «επιδοτούμενα σεμινάρια δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του οποίου τα πτυχία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Ο κ. Ριζόπουλος εμπλέκει και το πανεπιστήμιο σε αυτή τη διαδικασία, καλώντας το πρακτικά να αναιρέσει τα πτυχία που δίνει ή και να υποκαταστήσει φορείς όπως το ΑΣΕΠ. Πρακτικά, προτείνει τη διοχέτευση του ΠΕΠ Ηπείρου σε προγράμματα επιμόρφωσης και επιδότησης επιχειρήσεων, για την πρόσληψη ανέργων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back