Ο τυφώνας Melissa κατευθύνεται προς την Κούβα, αφού έπληξε την Τζαμάικα ως τυφώνας κατηγορίας 5 με ανέμους που έφταναν τα 295 χλμ/ώρα, καταστρέφοντας τη χώρα με σφοδρούς ανέμους, ισχυρές πλημμύρες και κατολισθήσεις, ως ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες του Ατλαντικού στην ιστορία.
Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανέφερε ότι ο τυφώνας, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα», είχε εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 3 πριν προσγειωθεί στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούβα, στη νότια ακτή του νησιού.

Ο τυφώνας έπληξε την περιοχή με μέγιστη ταχύτητα ανέμων περίπου 195 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με το NHC, αφού κυμάνθηκε μεταξύ κατηγορίας 3 και κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην κλίμακα Saffir-Simpson.
Ο πρόεδρος της Κούβας προειδοποίησε ότι η χώρα θα περάσει μια «πολύ δύσκολη νύχτα», καθώς ο τυφώνας κατηγορίας 4 κατευθύνεται προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Σαντιάγο ντε Κούβα.
«Η Melissa αναμένεται να παραμείνει ένας ισχυρός τυφώνας καθώς θα κινείται πάνω από την Κούβα, τις Μπαχάμες και κοντά στις Βερμούδες», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
Στην Τζαμάικα, ο υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης Ντέσμοντ Μακένζι δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η νοτιοδυτική ενορία της Αγίας Ελισάβετ ήταν «υπό το νερό» και ότι τουλάχιστον τρεις οικογένειες είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους στην κοινότητα Μπλακ Ρίβερ στη δυτική Τζαμάικα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δυσκολεύονταν να φτάσουν εκεί λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, είπε. Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν υπήρχαν θύματα.
Περιγράφοντας τον τυφώνα ως «μία από τις χειρότερες εμπειρίες που έχει βιώσει ποτέ η Τζαμάικα», ο Μακένζι είπε ότι περισσότεροι από 530.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 15.000 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε καταφύγια καταιγίδας.
Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τοπικές εφημερίδες έδειξαν μια καταστροφική εικόνα των επιπτώσεων: δρόμοι που μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, κατεστραμμένα ηλεκτροφόρα καλώδια και δέντρα, και στέγες που ξεριζώθηκαν από κτίρια από τη δύναμη των ανέμων.
Όταν ο τυφώνας Melissa έφτασε στην ξηρά, έσπασε τα ρεκόρ δύναμης για τους τυφώνες του Ατλαντικού που έπληξαν την ξηρά, τόσο σε ταχύτητα ανέμου όσο και σε βαρομετρική πίεση. Η μέτρηση της πίεσης ισοφάρισε τη θανατηφόρα καταιγίδα της Ημέρας της Εργασίας του 1935 στη Φλόριντα, ενώ η ταχύτητα του ανέμου των 298 χλμ/ώρα ισοφάρισε τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί εκείνη τη χρονιά και κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ντόριαν του 2019. Ο τυφώνας Άλεν έφτασε τα 305 χλμ/ώρα το 1980, αλλά όχι κατά την προσέγγισή του στην ξηρά.
10 νεκροί στην Αϊτή
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αϊτή από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Melissa που πλήττει την περιοχή της Καραϊβικής τις τελευταίες ημέρες, γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι τοπικές αρχές.
Ο ποταμός Λα Ντιγκ, στην παράκτια κοινότητα Πτι Γκοάβ (νότια), υπερχείλισε με αποτέλεσμα να παρασύρει πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης και τον γενικό διευθυντή τοπικού νοσοκομείου, που διευκρίνισαν πως εντοπίστηκαν τουλάχιστον δέκα πτώματα και οι έρευνες για την ανεύρεση αγνοουμένων συνεχίζονται.