Στις 29 Απριλίου η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου θα πάψει να είναι αυτό που ήταν μέχρι σήμερα. Τότε, μεριδιούχοι και διοίκηση θα κληθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση (στο Epirus Palace) να επικυρώσουν τη συμφωνία που βάζει στο «τιμόνι» του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τον Πίτερ Νομικό, μέσω της Capstone Capital.
Η μετάβαση θα γίνει με το ίδιο διοικητικό σχήμα και με τον τίτλο «Τράπεζα Ηπείρου» στην «ταμπέλα».
O πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Κολιός, ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Τσουκανέλης και ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Βουγιούκας, μίλησαν σήμερα για πρώτη φορά μετά την καταρχήν συμφωνία της 11ης Απριλίου.
Ο κ. Κολιός έδωσε το περίγραμμα της συμφωνίας, αλλά και τους λόγους που την έκαναν αναπόδραστη, τουλάχιστον σύμφωνα με το σχέδιο της τράπεζας να αποκτήσει πανελλαδική άδεια, μετατρεπόμενη σε Ανώνυμη Εταιρεία.
Η Capstone ουσιαστικά επενδύει 30 εκατ. ευρώ για 50 εκατ. μερίδες (που θα γίνουν μετοχές σε αντιστοιχία 1 προς 1), αντί 0,60 ευρώ η καθεμιά. Στη συμφωνία συγκαταλέγεται και η προϋπόθεση της μετάπτωσης σε ΑΕ.
Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκας, αναμένεται εντός του έτους. «Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία δεν εμπλέκεται μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος » τόνισε, αναφερόμενος στην εμπλοκή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). O κ. Τσουκανέλης τόνισε ότι «για εμάς, η άδεια είναι δεδομένη», επικαλούμενος και συζητήσεις με τον επόπτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί ο επενδυτής. «Υπάρχει γενικά μια καθυστέρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές στις εγκρίσεις, καθυστέρηση η οποία μπορεί να πάρει έως και έξι μήνες», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Το ταχύτερο είναι και το καλύτερο».
Νωρίτερα, ο κ. Κολιός ανέλυσε όλο το ιστορικό της συμφωνίας και τη σημασία της για τον σχεδιασμό της τράπεζας, ενώ ο κ. Βουγιούκας, μεταξύ άλλων είπε: «Είναι επίστεγασμα της προσπάθειάς μας να γίνει η τράπεζα ΑΕ. Είναι μια εξέλιξη προς όφελος όλων, και των μεριδιούχων και των εργαζόμενων».
Ο κ. Τσουκανέλης αναφέρθηκε στην ιστορική στόχευση της τράπεζας «να εξαπλωθεί και έξω από τα όρια της Ηπείρου» και πρόσθεσε ότι στην αναγνώριση της «ευρωστίας» και της αξίας της τράπεζας, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι η επένδυση έγινε στη λογιστική αξία των μερίδων: «Αυτό προσθέτει αξία, από τη στιγμή που μια τράπεζα με μικρό γεωγραφικό προσδιορισμό, θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται πανελλαδικά».
Φυσικά, μια τόσο κομβική αλλαγή δεν μπορεί να μην προκαλέσει την ανησυχία ότι η Τράπεζα Ηπείρου δεν θα είναι πρώτα μια τράπεζα για την Ήπειρο και την οικονομία της. Τόσο ο κ. Βουγιούκας, όσο και ο κ. Τσουκανέλης αντέτειναν το επιχείρημα ότι η εξάπλωση θα είναι ευεργετική. «Τόπος μας είναι και η Ελλάδα, μην ξεχνάτε. Αυτή θα είναι η επιδίωξη, όπου πάει η τράπεζα να κρατήσει τον χαρακτήρα της και να εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες, τους ιδιώτες, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» που δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση στις συστημικές τράπεζες.
Ο κ. Βουγιούκας δε, επισήμανε ότι έτσι η τράπεζα θα απευθυνθεί «στους 350.000 Ηπειρώτες εκτός Ηπείρου, είναι βασικός μας στόχος».