Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Ο Καραπάνος με το όνομα που… άλλαζε

Εικόνα του άρθρου Ο Καραπάνος με το όνομα που… άλλαζε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2021, 10:51

Ένας από τους παλιότερους δρόμους της πόλης, στο παλιό εμπορικό της κέντρο και δίπλα στη Μητρόπολη, είναι η οδός Καραπάνου.

Ο πιο γνωστός Καραπάνος της περιοχής της Ηπείρου, ήταν ο Κωνσταντίνος, ο οποίος σταδιοδρόμησε ως πολιτικός, τραπεζίτης, αλλά και αρχαιολόγος. Η οικογένειά του ήταν από τις πιο επιδραστικές κατά το 19ο αιώνα, με βάση την Άρτα, όπου γεννήθηκε ο Καραπάνος. Στην πορεία, η οικογένεια Καραπάνου συνδέθηκε συγγενικά με τις οικογένειες Μελά, Βούλγαρη και Ζωγράφου, ενώ ένας επίγονος, ο Πύρρος Καραπάνος, ήταν οδηγός του βασιλιά Κωνσταντίνου, αλλά και βουλευτής Άρτας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ

Η ταμπέλα του δρόμου όμως αναφέρει τον «Δ. Καραπάνο».

Πάντως, το μικρό όνομα δεν είναι… ίδιο στις κατά καιρούς αναφορές.

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 όταν δηλαδή στα Γιάννενα οι ονοματοδοσίες δρόμων ήταν συχνή διαδικασία, ο Δήμος Ιωαννιτών κλήθηκε να αποφασίσει για τον κάθετο δρόμο, εκεί όπου βρίσκεται το μέγαρο της ΕΗΜ.

Η αρμόδια επιτροπή, παρουσία του διευθυντή του Δήμου και των υπηρεσιακών στελεχών, συνεδρίασε το Νοέμβριο του 1968 και αποφάσισε μεταξύ άλλων να ονομάσει μια σειρά δρόμους, όπως η σημερινή Καποδιστρίου και η πλατεία Ομήρου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η σχετική απόφαση αναφέρει το δρόμο ως «Κ. Καραπάνου» και όχι «Δ. Καραπάνου»: «…η ενούσα τας οδούς Αβέρωφ και Κ. Καραπάνου, να ονομασθή οδός Ι. Παρασκευόπουλου».

Κάπως έτσι, ο Καραπάνος, παρέμεινε ως «Κ.» στις αποφάσεις του Δήμου και ως «Δ.» στην ταμπέλα του δρόμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back