Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Κ. Αρβανίτης πιστεύει ότι η πολιτική κατάσταση «γυρίζει»

Εικόνα του άρθρου Ο Κ. Αρβανίτης πιστεύει ότι η πολιτική κατάσταση «γυρίζει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2020, 13:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κριτική σε όλες τις γραμμές δραστηριότητας έκανε στην κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος κάνει από την Παρασκευή περιοδεία στο νομό Ιωαννίνων.

Ο κ. Αρβανίτης, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, μαζί με τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, περιέγραψε την κατάσταση που είδε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, λέγοντας ότι «δεν είδαμε τις περίφημες προσλήψεις» που ανακοινώνει ο υπουργός Υγείας. Επίσης, συναντήθηκε και με εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους. «Είναι απαράδεκτη η κατάσταση με την εκ περιτροπής εργασία» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ειδικά στα εργασιακά, «μας επιστρέφει στις εποχές, του πρώτου και δεύτερου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου».

Ο κ. Αρβανίτης μίλησε και για την κατάσταση στην Ευρώπη, το «αφήγημα» της alt right και της πολιτικής Τραμπ, λέγοντας ότι «περνάει από τις ΗΠΑ στις χώρες της ομάδας Βίσενγκραντ   (σ.σ. Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ανατροφοδοτείται από τις Βρυξέλλες και φτάνει μέχρι την Αθήνα». Κατηγόρησε ευθέως ότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη κινείται σε αυτό το χώρο, της «ακραίας δεξιάς» και την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τη «χώρα σαν λάφυρο».

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει εκλογές και ότι θεωρεί «τυχοδιωκτική» την προσφυγή στις κάλπες ή και τη δημιουργία της αίσθησης της μακράς προεκλογικής περιόδου. Συμπλήρωσε όμως ότι «καμία αντιπολιτευτική δύναμη δεν έχασε από εκλογές», αλλά και ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού παραμένει ψηλά, καθώς ευνοείται από την κρίση. Πρόσθεσε πάντως ότι ο «λογαριασμός» γίνεται μετά την κρίση.

Για το καίριο θέμα των ΜΜΕ και της αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, αλλά και τις ρυθμίσεις που δεν ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αρβανίτης είπε μεταξύ άλλων ότι «τα περιφερειακά μέσα δεν έχουν σχέση με τα κεντρικά (…) στην περιφέρεια δεν υπάρχουν fake news, γιατί ο ιδιοκτήτης και ο δημοσιογράφος θα βγούνε στην πλατεία της πόλης, θα πάνε στο περίπτερο… Στην Αθήνα, οι ‘κεντρικοί παίκτες’ κυκλοφορούν με προσωπικούς φρουρούς».

Τέλος, σχετικά με το πιθανό αντίπαλο πολιτικό δέος στην Ευρώπη και στο τι έχει αλλάξει από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε συμμαχίες από την Ισπανία, πχ., ο κ. Αρβανίτης είπε αρκετά πράγματα: Πρώτον, ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν περιορίζεται στις επαφές με άλλα κόμματα της αριστεράς, αλλά «συνομιλεί» με δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τους οικολόγους κ.α. «με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να συνομιλήσει».

Πρόσθεσε ότι αν οι συνθήκες του 2015 ίσχυαν τώρα, «θα είχαμε άλλα αποτελέσματα».

Ειδικά για το θέμα του ευρωομολόγου, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικρότησε την απόφαση του πρωθυπουργού να συμφωνήσει, αλλά «ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να πει ο,τιδήποτε, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ο υπουργός του, κ. Γεωργιάδης, χλεύαζε το ευρωομόλογο».

Αναφέρθηκε και στη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και του έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», χαρακτηρίζοντας κακή την εξέλιξη και την πολιτική στο προσφυγικό. Κατέληξε όμως λέγοντας ότι «ναι, πιστεύω ότι γυρίζει», για την πολιτική κατάσταση. «Όλοι προσπαθούν να κάνουν συμβιβασμούς απέναντι στο μαύρο μέτωπο», είπε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back