Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο φάκελος για την UNESCO και η «έλλειψη εμπιστοσύνης»

Εικόνα του άρθρου Ο φάκελος για την UNESCO και η «έλλειψη εμπιστοσύνης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2021, 22:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε σήμερα στη διά περιφοράς συνεδρίασή του την υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητας του Ζαγορίου στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO όπως και το διαχειριστικό σχέδιο. Το διαχειριστικό σχέδιο αποτελεί μία από τις πολλές απαιτήσεις της UNESCO.

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισαν παρών, διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με το ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις ‘φιλοπεριβαλλοντικές’ και ‘φιλοπολιτισμικές’ πολιτικές προθέσεις και στόχους που υπηρετούν από κοινού η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η δημοτική αρχή του δήμου Ζαγορίου».

Προς επίρρωση του προβληματισμού τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Πρέντζας, Κώστας Κωτσαντής και Κωνσταντίνα Ζέκα αναφέρθηκαν στα όσα συμβαίνουν στο Πάπιγκο με την έκδοση οικοδομικών αδειών δίπλα από το χωριό και εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου. «Η επέκταση των ορίων του οικισμού ‘νομιμοποιήθηκε’ με την ανάρτηση των αυθαίρετων ορίων από το Δήμο, στην ψηφιακή πλατφόρμα της Κτηματολόγιο A.E.» αναφέρει η παράταξη, η οποία υπενθυμίζει και την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση. Πρόκειται για την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

«Η κυβέρνηση σε σχετική συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή στης 21-12-2021 έδωσε πλήρη κάλυψη στην οφθαλμοφανή παραβίαση, καθώς επικαλέστηκε ενημέρωση από τη περιφερειακή αρχή Ηπείρου και τη δημοτική αρχή Ζαγορίου» επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και απευθυνόμενη στην περιφερειακή αρχή Ηπείρου, η παράταξη αναφέρει: «Δεν έχετε πρόβλημα προκειμένου να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα να ρισκάρετε το επιχείρημα του αδιατάρακτου ανά τους αιώνες οικισμού, όταν γίνονται εκτεταμένες παρεμβάσεις στο δομημένο του περιβάλλον. Ίσως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς για την ελαστικότητα των κριτηρίων ένταξης στην κατηγορία των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO».

Στην διά περιφοράς συνεδρίαση, η παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις που αφορούν το κατά πόσο η υποψηφιότητα για την UNESCO έχει εξηγηθεί με επάρκεια στους πολίτες όπως και κατά πόσο έχει αναλυθεί το βεληνεκές της ένταξης, της υπεραξίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ενδεχόμενη ένταξη στα Πολιτιστικά Τοπία.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν γνωστοποίησαν τις θέσεις που κατέθεσαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back