Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ένας παραπάνω πελάτης

Εικόνα του άρθρου Ο ένας παραπάνω πελάτης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2020, 12:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα μικρό «μαθηματικό παράδοξο» κρύβουν οι τελευταίες διευκρινίσεις για την εστίαση. Ο ερχομός του χειμώνα και η στροφή του κόσμου προς τους εσωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με τον κοροναϊό, αυξάνει την ανησυχία για το πώς θα δουλέψει ο κλάδος. Σημειώνεται ότι είναι ο τομέας που ελέγχεται συνεχώς και εξονυχιστικά (σε αντίθεση με άλλους...), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εφαρμόζει τα προβλεπόμενα. 

Πριν από δύο μέρες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοίνωσε, μέσω twitter και με δήλωσή του στο ΑΠΕ, ότι από σήμερα, στις περιοχές υψηλού κινδύνου (της κατάστασης 3-και στα Γιάννενα δηλαδή), η εστίαση θα λειτουργεί με πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας των καταστημάτων.

Παρότι αρχικά φάνηκε ότι δεν υπάρχει διαφορά με την πρότερη κατάσταση, τελικά υπάρχει και είναι περίπου… ένας πελάτης παραπάνω.  

Η απόφαση της 7ης Ιουλίου 2020 (ΦΕΚΒ’2767) προέβλεπε τα εξής για τους εσωτερικούς χώρους:

«Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων». Σε ένα χώρο 20 τμ δηλαδή, θα επιτρέπονταν εννιά άτομα.

Τώρα όμως με τον ορισμό του 50%, επιτρέπονται δέκα.

Προφανώς, οι επιχειρηματίες της εστίασης ξέρουν ότι επί της ουσίας, δεν αλλάζει κάτι και η διαφορά είναι αμελητέα. Επίσης, γνωρίζουν ότι η πραγματική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχει όμως ενδιαφέρον ως σχεδόν… μαθηματικό παράδοξο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back